Slike i slova… kao da lebde … Street art

ULIČNA UMETNOST

 

Možda je sve počelo od one PSOVKE… upućene praznom zidu, ko zna… (nek u sebi!)…

Ulična umetnost - Street art 1

Murali su danas postali deo urbanog pejzaža širom sveta. Oni ulepšavaju fasade mnogih zgrada u Berlinu, Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao-Paolu kao i u pomenutom Melburnu čije vlasti ovaj vid umetnosti shvataju veoma ozbiljno.

Drugi po veličini australijski grad, susreo se s urbanom umetnošću još početkom sedamdesetih godina, a danas važi za „svetsku prestonicu strit arta“, u kojoj su svoje radove ostvarili mnogi međunarodno priznati umetnici (Banksy, Above, Fafi, D’Face, Logan Hicks, Revok, Blek le Rat, Invader, Shepard Fairey…)

Ulična umetnost - Street art 2

Grafit iz Praga…

Prvi festival grafita u svetu, održan je, upravo, u Melburnu 2004, a o uličnoj umetnosti i njenoj sceni u ovom gradu 2005, snimljen je dokumentaran film “Rash” koji istražuje kulturne vrednosti ulične umetnosti i njen uticaj na društvo…

U tom kontekstu, interesantno je napomenuti da su gradski oci Melburna vremenom počeli da na uličnu umetnost gledaju kao na umetničku formu, imajući pritom sve manje razumevanja i toleracije prema običnim grafitima (tags), koji se doživljavaju kao vandalizam…

Neki grafiti zaslužuju veliku pažnju…

Ne može se za velik broj grafita koje vidimo na zidovima reći da su umetnička dela. Ovi 3D grafiti portugalskog umetnika svakako zaslužuju da se nazovu tako!

Ulična umetnost - Street art 3

Jedan od njih, talentovan ulični umetnik iz Portugalije,  stvara neverovatne 3D grafite koji deluju kao da lebde u vazduhu! On ume da nađe pravo mesto za njih i da se poigra sa svetlošću i drugim efektima koji stvaraju utisak da objekti i životinje izlaze iz zidova.

Ili ovo – dole – ko bi rekao da nije u tri dimenzije – a izgleda kao da jeste:

Ulična umetnost - Street art 4

A murali?…

Murali su slike na zidovima. Na primer, mural naslikan pored šina, u Bruklinu, prikazuje četiri renesansna umetnika – Leonarda da Vinčija, Rafaela Santija, Mikelanđela Buonarotija i Donatela (tim redom) – s  maskama nindža kornjača!… Ljubitelj renesansne umetnosti i nindža kornjača, njujorški umetnik Oven Dipi, odlučio je da im na ovaj način oda počast.

Ulična umetnost - Street art 5

I naš Nikola Tesla zastupljen je izvanrednim radom anonimnog umetnika:

Ulična umetnost - Street art 6

U Parizu i Njujorku ima nezaboravnih i grafita i murala…

Ulična umetnost - Street art 7

Najčešće se navode primeri Njujorka i Pariza, dva grada u kojima postoji veoma živa i priznata scena uličnih umetnika, a koji primenjuju rigorozne mere protiv „ilegalnih grafita“.

U Njujorku je 1995. gradonačelnik Rudi Ðulijani pokrenuo široku kampanju suprotstavljanja ovom fenomenu koji je tada dobio epitet „metastaza“. Uvedena je zabrana prodaje boja u spreju osobama mlađim od 18 godina, zaprećene su novčane kazne (350 dolara za svaki akt grafiti-vandalizma) i kazne društveno-korisnog rada, uz utvrđivanje odgovornosti roditelja maloletnika.

Ulična umetnost i grafiti… sve više poklonika…

Nismo ni mi „mačji kašalj“, nađe se…

Pogledajte i pročitajte ovu poruku, u Beogradu, baš je zgodna!…

Ulična umetnost - Street art 8

Priredio: V. V. M.

Izvori: blic.rs, b92.net

oOOo