VOŽNJA PO SNEGU I LEDU…

Zimske gume – saveti za zimsku vožnju auto-servisa s 43 godine iskustva!

 

I od guma zavisi sigurnost vožnje, i te kako! Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) smo u obavezi da to učinimo. Zbog tog smo popričali s Nucom Nuhanovićem iz Auto-servisa „Meda“ – šta je, sve,  potrebno da znamo i na šta da obratimo pažnju, kako bismo bezbedno vozili zimi…

Zimska guma i letnja guma - Zimske gume i saveti za zimsku vožnju

Zimska guma i letnja guma

Koje su razlike između zimskih i letnjih guma?

   Već na prvi pogled jasno su vidljive razlike između letnjih i zimskih guma. Dezen odnosno gazeća površina je vizuelno sasvim drugačiji, pa su kod zimskih guma šare dublje i šire, a postoji i mnogo malih, sitnih kanala koji svi zajedno omogućavaju bolje prijanjanje, trakciju i odvođenje vode i snega. Veoma bitna razlika je u samoj smesi gume, koja je kod zimskih znatno mekša. Inače, zimske gume na svojim bokovima imaju oznaku S ili Snow i znak pahuljice u planini, a uglavnom se nalazi M+S što označava Mud and Snow (blato i sneg).

– Šta je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja i koje su najbitnije stavke koje se tiču pripreme automobila za zimske uslove?

– Ono što je u ovom periodu bitno za sve vozače je da su od 1. 11. 2015. do 1. 4. 2016. obavezni zimski pneumatici na našim vozilima. ZOBS nalaže da u ovom periodu moramo voziti sa zimskim pneumaticima, tačnije, sva 4 pneumatika, u uslovima kad je snežan pokrivač na asfaltu. ZOBS ima i napomenu da u slučaju kad snežan pokrivač nije podloga po kojom vozimo, možemo imati i letnje pneumatike, ali šara ne sme biti plića od 4 mm. Svakako, ovakav zakon ima i svoju primenu u toku ovog perioda i često se dešava da vidimo da saobraćajni policajci proveravaju pneumatike, pa i dubinu šara.

Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su vremenske prilike na putu drugačije (led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji – sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći. S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.

– Da li preporučujete kupovinu polovnih zimskih pneumatika?

– Dešava nam se da naši klijenti žele da kupe polovne zimske gume. Naš stav je da takve gume ne treba uzimati jer su često starije od 5 godina, već su vožene po nekim zimskim uslovima i u toj eksploataciji dovedene do stanja da su istrošene i „plastificirane“. Odnos koji imamo prema polovnim zimskim gumama je izgrađen tokom dugogodišnjeg iskustva od 43 godine svakodnevnog rada.

– Koje savete možete dati vozačima kako bi izabrali najbolje zimske gume?

Kod izbora zimskih guma treba…

– voditi računa o godini proizvodnje,
– znati da je oznaka pahuljice i planinskog vrha utisnuta na bočnoj strani gume,
– znati da je oznaka M + S prepoznatljiva samo za zimske gume,
– znati da su na gaznoj površini šare lamelno raspoređene.

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu, one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom, može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Naša preporuka je da izbor zimske gume prepustite vulkanizeru koji može savetom pomoći u vašoj odluci…

– Možete li nam reći koje su razlike u gumama koje se nalaze na tržištu?

– Postoje razlike u gumama koje možemo naći na tržistu. Ukoliko mi koji prodajemo zimske gume nedovoljno dobro objasnimo koje su to razlike, stvaramo zabludu kod kupaca. Zabluda je da su gume s oznakom M + S gume i za leto i zimu. To je oznaka koja je isključivo tipična za zimsku gumu i u prevodu znači blato i sneg (mud + snow). Gume koje se preporučuju za vožnju i leti i zimi na bočnom delu imaju ispisano velikim slovima ALL SEASON ili imaju utisnute 4 oznake u vidu kišobrana, Sunca, pahulje i lista.

Nadam se da smo ovom pričom malo pojasnili šta su zimske gume, njihovu primenu i po čem ih je najlakše prepoznati. Ukoliko izbor želite da prepustite profesionalcima, tu je Auto-servis „Meda“ koji će vam dati najbolji savet za kupovinu pneumatika.

Srećno i bezbedno na putu (putovanju)!

 

Autorka: Milica Ivić

Izvor: blog.limundograd.com i Kemoimpex

 

Priredio: Velibor Mihić, web-nov.

oOOo