NAUKA LAKO OBJAŠNJAVA 29. FEBRUAR

Evo malo zabavne nauke na temu 29. februar! Sledi odgovor na pitanje zašto je svaka četvrta godina prestupna.

Stvar je u tome što  Zemlja ne kruži oko Sunca u sasvim pravilnom intervalu od godinu dana koji može da se podeli na dane. Zapravo, Zemlji je potrebno 365.242190419 dana da napravi pun krug.

29-februar

Dakle, ovaj ostatak koji prelazi 365 dana mora da se nekako potroši, pa se svake četvrte godine doda još jedan dan. Kalendar koji koristimo danas je Gregorijanski, a tako je nazvan po Papi Gregoriju XII koji ga je uveo.

A šta bi se dogodilo kada to ne bismo radili? Pa vremenom bi se kalendar pomerio, pa bi posle nekoliko stotina godina Božić slavili u sred leta. Za 100 godina bismo tako izgubuli 24 dana, ali ako biste bili dovoljno strpljivi da sačekate kojih 700 godina, to bi se dogodilo.

Samo stvar je još malo komplikovanija pošto se rotacija zemlje oko sunca usporava, pa je svaka godina malo duža, ali to se reguliše finim pomeranjima važnih svetskih satova za delić sekunde na prelasku u svaku novu godinu.

Za svaku prestupnu godinu vezuju se razna sujeverja, pa tako na primer Balkanci smatraju da se prestupne godine ne valja venčavati. Oni kažu da ti brakovi ne opstaju dugo.

Ukoliko ipak dođe do venčanja, poželjno je da devojka zaprosi momka a ako on odbije mora da joj pokloni poljubac i par svilenih rukavica.

Veruje se da voće koje se posadi prestupne godine rađa svake druge, pa čak i svake četvrte. Međutim, ukoliko baš morate ove godine da sadite voće, veće plodove ćete ubrati ako ga zasadite na proleće nego na jesen.

Zanimljivo je i da decu koja se rode 29. februara nazivaju „prestupna deca“, i oni rođendan slave svake četvrte godine.

U Irskoj je propisano zakonom da decu koja se rode prestupne godine nagrade sa 100 funti.

Izvor: dominomagazin.com