A OD KUMA, BETONSKI BLOK

Kako izgledaju Makedonske svadbe i šta se na svadbama dešava

 

U svadbenim ceremonijama u Makedoniji još su na ceni provodadžije, daju se skupi pokloni i darovi, kum i stari svat se takmiče u davanju bakšiša, svatove zabavljaju estradne zvezde…

Kako izgledaju Makedonske svadbe

Ovde se pamte svadbe sinova i kćeri najbogatijih Makedonaca a posebno ona kad je čuveni Rom, Amdi Bajram, bivši zatvorenik i aktuelni narodni poslanik, ženio svoga sina Versaća. Nekadašnji, polupismeni prodavac farmerki iz takozvanog Kanzas Novog Pazara je za „transport” mladenaca iznajmio helikopter, hvaleći se da takvo nešto svojoj deci ne može da priušti ni gospodin Trifun Kostovski, gradonačelnik Skoplja i jedan od najbogatijih Makedonaca.

Letos se danima pisalo o svadbi prilepskog semenkara koji je svadbeno veselje svome sinu upriličio na gradskom stadionu, potrošivši ravno sto hiljada evra. Srećnom i darežljivom ocu nekoliko hiljada Prilepčana skandiralo je semenke… kikiriki… još malo pa nestalo…

Ne samo pomenuta svadbena veselja već i mnoga druga upamćena su po bizarnostima koje mogu da izrode samo balkanska narav i naturena globalizacija i evropeizacija. Njih su mediji registrovali šaljivim tekstovima a narod ih iznova prepričava prilikom svakog narednog svadbenog veselja.

Minulog vikenda u Tetovu u finišu svadbenog veselja, kad su roditelji mladenaca jedni drugima čestitali na uspešno organizovanoj svadbi, potukla su se dva brata od kojih je jedan mladoženja. Natezanje oko pesme okončalo se krvavom tučom u kojoj su batine dobila i dva policajca pri pokušaju da razvade „nakresane” svatove. Umesto na prvu bračnu noć, ratoborni mladoženja je odjezdio u policijsku stanicu.

U poslednjih nekoliko godina, u Skoplju su registrovane dve svadbene tuče za pamćenje. Obe su se dogodile u salama luksuznih skopskih hotela i oba puta povod im je bila pesama. U prvom slučaju svatovima mladoženje nije se dopalo što mladina strana forsira srpske pesme i nesporazum je rešen masovnom tučom u kojoj nisu bili pošteđeni ni mladenci. U drugom, veselje su pokvarile novopečene svekrva i snaja, odlučivši da odmah raščiste koja je „starija”. Na prigovor buduće svekrve oko čočeka mlada je uzvratila nesvakidašnjim gestom; svadbenu tortu joj je tresnula u lice i otišla da potraži novu svekrvu.

Ipak, biser nad biserima u svadbenim dogodovštinama u Makedoniji je priča o bračnom paru, poznatijim kao „nezvani gosti” ili „cigla poklon”. Njih dvoje su obožavali svadbena veselja i išli na njih svakog vikenda tokom pune dve godine.

Dolazili su na tuđe svadbe uljudno obučeni i uvek sa velikim poklonom i buketom svežeg cveća. Događalo se da u jednom danu uveličaju dva svadbena veselja i da pritom zadive ostale svatove. Oboje su bili izvrsni igrači i veseljaci a svojatali su ih svatovi mladoženje i mlade i ne sanjajući da nemaju veze ni sajednom ni sa drugom stranom.

Njihovom maratonskom svadbenom provodu došao je kraj kad je uprava jednog skopskog hotela u kojem se svadbe održavaju svakog vikenda, rešila da otkrije uljeza koji umesto poklona, mladencima donosi lepo upakovani betonski blok.

Na svabi na kojoj su ulovljeni kao nezvani gosti, pomenuti par ljubitelja svadbi je za poklon doneo ciglu. Kad je to otkriveno i kad su organizatori svadbe objasnili da ove ne poznaju, pozvana je policija a onda su nezvani gosti ispričali priču koju ste upravo pročitali.

Izvor: Politika.rs