PANČIĆEV VRH

Kopaonik – vodeći planinski centar u Srbiji

Najveći planinski masiv u Srbiji, planina zadivljujućih prirodnih pejzaža obrasla gustom smrčovom i jelovom šumom, prirodno stanište raznolikog biljnog i životinjskog sveta, teren izvanrednih hidropotencijala, zimi ukrašen belim pokrivačem, a leti obasjan najsjanijim zracima sunca, jednom rečju – Kopaonik. Srebrna planina, planina sunca, krov Srbije, sve su to epiteti opravdano dodeljeni jednom od najpopularnijih turističkih centara ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

Kopaonik, vodeći planinski centar u Srbiji i jedno od najposećenijih skijališta u regionu, iz godine u godinu obogaćuje ponudu zanimljivih sadržaja koji počinju da privlače sve veći broj turista i u letnjoj sezoni.

Tokom zimske sezone, Kopaonik svojim posetiocima nudi vrhunski opremljene i pažljivo održavane skijaške staze ukupne dužine 62 km, pogodne kako za profesionalne smučare, tako i za početnike. Prirodni potencijali, specifičan reljef i pogodna klima sa prosekom od 160 dana godišnje pod snegom, obezbeđuju vrhunske uslove za bavljenje svim vrstama zimskih sportova. Prema aktuelnim podacima, u dane vikenda na stazama ski centra Kopaonik skija preko 7.000 ljudi. Britanski časopis „Telegraf“ dodelio je Kopaoniku 8. mesto na listi 10 najboljih skijališta Istočne Evrope i 1. mesto po kvalitetu skijaških staza za početnike.

Kopaonik zima

Međutim, Kopaonik nije aktivan samo zimi. Turistička sezona na ovoj planinskoj lepotici traje tokom čitave godine. Klima, koju karakteriše više od 200 sunčanih dana godišnje, leti postaje pitomija, a svež vazduh, probuđena priroda i mnoštvo turističkih i sportsko-rekreativnih sadržaja čine Kopaonik prijatnim i zanimljivim mestom za odmor u vrelim letnjim danima.

Planina se leti transformiše u svojevrstan raj za ljubitelje ekstremnih sportova i aktivnog odmora. Mogućnosti za bavljenje adrenalinskim aktivnostima su višestruke. Visoki vrhovi Kopaonika, netaknuta priroda, zadivljujući prizori, uopšte celokupan ambijent, bude kod posetilaca neodoljivu želju za avanturom.

Planinarenje i pešačenje su itekako aktuelni tokom letnjih meseci. Postoje dve organizovane pešačke ture uz pratnju vodiča – Nebeska stolica, koja podrazumeva pešačenje do istoimenog arheološkog lokaliteta gde se nalaze ostaci stare hiršćanske bazilike iz 5. ili 6. veka. Ovo odredište je istovremeno i fantastičan vidikovac. Sa nadmorske visine od 1.800 m puca idiličan pogled prema dolini Ibra i prema Kosovu. Tura traje oko 3 sata i ne zahteva prevelik fizički napor. Pešačka tura Jelovarnik namenjena je onima koji vole veće izazove i ima ukupnu dužinu od 20 km. Jelovarnik je najveći vodopad u Srbiji, visok 71 m i sačinjen od tri kaskade. Turisti mogu i samostalno, bez vodiča, pešačiti i istraživati prirodne lepote Kopaonika. Sve pešačke staze su uredno obeležene, a neke od najzanimljivijih tura su: Duboka (4-5 sati), Treska (4-5 sati), Jankova bara (5-6 sati), Semeteško jezero (8-10 sati), Oštri krš (6 sati), Hajdučica (7-8 sati) i Metođe (6-7 sati). Za fizički spremnije osobe poseban doživljaj predstavlja Planinarska transferzala „Josif Pančić“, duga 45 km, za čiji obilazak je, računajući i odmaranje, potrebno oko 16 sati. Najveći avanturisti mogu se oprobati i u alpinizmu, a najbolja lokacija za najekstermniji oblik planinarstva je Orlove (bele) stene.

Planinski biciklizam je takođe popularan na Kopaoniku. Ljubitelji ovog ekstermnog sporta imaju na raspolaganju tri downhill staze duge oko 5 km, kao i bike park sa vežbalištem i rentiranjem bicikla.

mtb kopaonik

Ostale adrenalinske sadržaje čine: Bob na šinama – specijalna šinska staza kojom se možete spustiti na bob sankama brzinom od 40 km na sat razgledajući prirodne lepote Kopaonika; Panoramska vožnja žičarom – koja podrazumeva vožnju sa fantastičnim pogledom, a žičara vodi od turističkog centra planine do Pančićevog vrha, Zip Line – prevoz sajlom sa jednog brda na drugo koji omogućava nezaboravan pogled na okolinu iz ptičije perspektive, Tjubing staza – plastična podloga kojom se možete spuštati na velikoj gumi i koja je prilagođena posetiocima svih uzrasta, Mountain Car – uzbudljiva adrenalinska vožnja specijalnim tročoškašem po pripremljenoj stazi dugoj 1,5 km, Paraglajding – ljubitelji vazdušnih jedrilica mogu uživati u vožnji na tzv. tandem paraglajderu koji ima i pilota, kao i Rafting na Ibru – jedna od najuzbudljivijih pustolovina je svakako spuštanje čamcem niz brze i opasne tokove planinskih reka. Najmlađi se mogu zabaviti u Dolini sportova, u okviru koje postoji Dečje igralište sa mnoštvom bezbednih sprava i rekvizita za igru mališana.

Kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji, Kopaonik ima jako dobre smeštajne kapacitete. Turisti se mogu opredeliti za smeštaj u hotelima različitih kategorija, smeštaj u apartmanima, vilama, vikendicama ili odmaralištima.