KORAK DO NEBA

Dokumentarni film koji prikazuje čuveni ruski Manastir Valam

 

Valamski manastir je manastir Ruske pravoslavne crkve, koji se nalazi u Valamskom arhipelagu na ostrvu usred jezera Ladoga, pokrajina Karelija.

Prema nekima manastir je osnovan za vreme apostola Andrije Prvozvanog. Danas se kao datum osnivanja pominje se 1407. godina. Druga teorija govori o grčkom monahu iz 10. veka Sergeju Valamskom, koji je manastir ustanovio sa karelijskim drugarom Hermanom.

Manastir Valam - Korak do neba Dokumentarni film o manastiru

Manastir Valam

Manastir Valam je bio najsevernija tačka Pravoslavne crkve prema ugrofinskim paganima i kasnije zapadna prema katolicima Tavastije, Savonije i protestantske švedske Karelije. U 16. veku, za vreme rusko-švedskog rata, bio je razaran od strane Šveđana, tada je stradalo dosta monaha u manastiru. Napadi Šveđana su bili i 1611. i 1715, kada su manastir i spalili. Granica je tada tekla usred jezera Ladoga. U 18. veku manastir je obnovljen, a 1812. dolazi pod Veliku kneževinu Finsku, koja je bila deo Ruske Imperije.

Godine 1917. Finska postaje nezavisna, a Finska pravoslavna crkva, koja je prije bila pod ruskom patrijaršijom, postaje autonomna pod Carigradskom patrijaršijom. Tako je Valamski manastir bio jedno vreme najvažniji hram Finske pravoslavne crkve. Liturgija se je sa crkvenoslovenskog jezika promenila u finski jezik a kalendar sa julijanskog na gregorijanski. Te su promjene bile sporne u monaškoj zajednici u manastiru.

Za vreme Drugog svetskog rata Finci su manastir evakuisali, tada je 150 monaha pobeglo u unutrašnjost Finske i osnovalo Novi Valamski manastir u gradu Hejnavezi (Heinävesi), koji je danas jedini manastir Finske pravoslavne crkve, nakon evakuacije ostalih u ratu.

Nakon pada komunizma Valamski manastir je 1989. godine uživao patronat ruskog patrijarha Aleksija II, koji je često obišao taj manastir.

Valamski manastir je danas poznat i po odličnom muškom horu, koji je 5-članski, sa čijim turnejama po svetu sabiru novac za obnovu manastira.