MEDVED NA ULICI

Pomahnitala mečka Gordana je u noći između 22. i 23. februara prošetala ulicama prestonice nakon što su je iz strogo čuvanog kaveza u beogradskom zoološkom vrtu na slobodu pustili inostrani zlonamerni posetioci za kojima se idalje traga.

Beogradski možda najčuveniji vesnik proleća, mečka Gordana, pre svega nekoliko nedelja je, na iznenađenje većine, istupila iz svoje jazbine, u koju se, nedugo zatim, ponovo povukla uplašivši se svoje senke. U narodu je usvojeno verovanje kako ovakva reakcija maskote cvetnog godišnjeg doba vodi produžetku najhladnijeg za period od 14 dana. Većina zimogrožljivih Srba pomirila se sa uverenjem da će njihova neugodnost da traje 2 nedelje više, te su smatrali kako su se do sledeće godine u ovo vreme oprostili od Gordane i članaka vezanih za njena predviđanja.

Gordana

Podivljala Gordana

Prevarili su se. Zahvaljujući ljubaznosti slovenačkih turista koji su prevalili veliki put samo da bi dobili svojih nekoliko desetina minuta u najvećem balkanskom zoološkom vrtu,  cela prestonica je u burnoj noći za nama imala priliku da se izbliza sretne sa pomahnitalom Gordanom.

Ubrzo po realizaciji ovog težeg incidenta i povrede politike beogradskog zoo-a, čuvari su priveli osumnjičene. Nakon jedva uspele identifikacije, čuvari su bili spremni da prestupnike predaju nadležnim policijskim organima. MUP Republike Srbije raspisao je regionalnu poternicu za dvoje begunaca slovenačke nacionalnosti, Karin Popovič i Mariom Sinđelićem, inače članovima najimućnije porodice Slovenije koja će nesumnjivo nastojati da prikrije iste protivzakonite angažmane na srpskom tlu.

Iz ambasade Slovenije još uvek nije stigao odgovor. Isključena je dugo razmatrana mogućnost da su terorističke namere uzrok ovog prekršaja. Inače, ovo nije prvi put da su dotični Slovenci uzrokovali nered po centrima za zaštitu životinja. Naime. njihov rad je takođe zapažen u Zagrebu, Mariboru, Ljubljani, Slovengradecu, Sarajevu i Banjoj Luci, kako nezvanično saznajemo. Iz uprave vrta još uvek nema komentara.

Gordana

Gordana u begu

Što se medveda Gordana tiče, nakon združene intervencije zoo-vrta, policijske patrole opštine Stari Grad i instituta za veterinarsku medicinu Univerziteta u Beogradu je uspešno deportovana kući. Isto, nažalost, ne može da se kaže za odgovorne kriminalce. Terete se za terorističke aktivnosti, narušavanje bezbednosti, širenje panike i nanošenja materijalne štete gradu Beogradu. Konačno se ponovo podiže dugo postavljano pitanje bezbednosti u domaćim zooločkim vrtovima. Gordana je samo jedan od primera.

U Beogradu, 23. 2. 2016.

 

Source: kurir.rs