STAY CONNECTED

Mobilni telefon. O priči i pričanju

Dobro je poznato da pri rutinskom čišćenju stana (bilo da taj težak posao radite sami ili imate plaćenu pomoć) pre ili kasnije, morate da se suočite sa preprekom koja zahteva da zastanete, duboko udahnete i shvatite da “ sređivanje kuće” neće ići tako lako ili, barem tako brzo kao što ste očekivali.

Pred vama je težak zadatak da razmrsite klupko koje je, od vašeg poslednjeg letimičnog pogleda u fioku postalo još veće i još zamršenije. U pitanju je vrlo konkretan problem – kablovi svih vrsta i namena, nervozno zatureni po različitim ćoškovima naših domova, nagomilali su se do kritične tačke, toliko da ih, bukvalno svuda ima! Proviruju sa polica, vijugaju između knjiga, zaglavljeni su u fiokama koje sa mukom zatvarate.

Mobilni telefon ili O priči i pričanju

Kablovi punjača za mobilni telefon, za lap top, za tablet, kablovi za fotoaparate, kamere i ajfone, plus oni, zaostali od starih i odbačenih modela nokia i samsunga… Odnekud se pojavljuje i punjač za Gps i još pet- šest neidentifikovanih kablova, kojih nikako da se otarasimo, u nadi da ćemo ih razvrstati, pri sledećem generalnom čiscenju kuće.

Ako tome dodate i staromodni, razvlačeći kabal fiksnog telefona, onda sapinjanje i savladavanje prepreka više nije pesnička figura, već realnost svakodnevnog života.

Malo šta nas, tokom dana tera na opsesivnu akciju traganja za izgubljenim blagom, potragu u kojoj učestvuju svi ukućani: ”Gde mi je, pobogu onaj punjač?“

Ili, pitanje koje upućujemo, kad smo u gostima: ”Jel mogu da pozajmim tvoj punjač, sad vidim da mi se telefon ispraznio! Nemaš? Bože, kakav užas!”

Jednom rečju, već spomenuti kablovi zagospodarili su našim životima. Bez njih smo nemoćni! Oni su materijalni simbol potrebe koju nameće savremeni svet, da uvek i bez ostatka budemo povezani, t.j umreženi.

Be connected. Stay tuned.

Sa svih strana, sa bilborda, štampanih i elektronskih novina, sa zakupljenih reklamnih prostora i društvenih mreža, sa popularnih sajtova i oglasa stižu ultimativne, vrišteće poruke. Get ready. Stay updated. Ne gubite vreme. Budite u toku.

Kad uveče priključimo sve neophodne uređaje, tek tad možemo da odahnemo – pribavili smo oruđa koja garantuju uspešno preživljavanje sutrašnjeg dana.

U neku ruku, to je ogroman civilizacijski i tehnološki pomak u odnosu na naše pretke koji su se za opstanak borili mnogo primitivnijim sredstvima. Morali su da budu u stanju povišene pripravnosti- u strahu od divljih zveri, od elementarnih nepogoda, u grčevitoj borbi da obezbede hranu.

Ali, kad zanemarimo formu, suština je ostala ista. Savremeni čovek je ratnik, adrenalinski zavisnik, čak i lovac par excellence.

On zna, bolje rečeno, naučen je da će opstati, ukoliko pravovremeno ulovi informaciju. Zato mora biti spreman, u stalnom grču da mu nešto ne promakne.

Pri tome su sadržaji i oblasti delovanja, praktično beskrajni i što je najgore, podložni stalnim promenama.Od, relativno bezazlene činjenice da se, ovoga jutra izvode radovi na trasi puta koji vodi do vašeg posla, do ozbiljnijih situacija, kao sto je, recimo, vest o drastičnom skoku cene benzina.

Možda ste na Internet portalu pročitali izveštaj Auto moto saveza, ali postoje informacije koje se u ovoj zemlji prenose isključivo usmenim putem, t.j putem mobilnog telefona.

Šta ako ste zaboravili da svoj telefon napunite ili još gore, dopustili sebi luksuz da ga ostavite kod kuće?!

Doveli ste sebe u situaciju da budete privremeno oslabljeni urbani ratnik ( titula koju nose svi srpski građani), gotovo invalid. I to sopstvenom krivicom!

Konkurencija ne gubi vreme! Svi, sem vas, uveliko znaju (javili su im komšije, prijatelji ili kumovi) da je poslednji trenutak da podignu devize iz srpskih banaka i stave ih na sigurno mesto!

Pogledajte oko sebe, pažljivo! Verovatno ste jedini na pešačkom prelazu koji ne kuca poruke ili nije usred važnog telefonskog razgovora.

Pri tome, ako ste bez telefona, rizikujete da budete primećeni kao retka vrsta, a to je frustrirajuće iskustvo u svetu, u kome svi čeznu da liče na nekoga.

Ne treba zaboraviti da je čovek današnjice u vizuelnom i svakom drugom pogledu”upakovan” tako da šalje određenu poruku ljudima oko sebe- od garderobe koju nosi, do sporta kojim se bavi u slobodno vreme. Čak i to koliko vremena provodi, pričajući mobilnim telefonom predstavlja važan kamenčic u mozaiku (ne) poželjnog životnog stila.

Granica između modernog i staromodnog, uspešnog i neuspešnog, drugim rečima, granica između toga da li ste” in” ili ste “out”, nikada nije bila tako očigledna.

Ako se ne odvajate od svoje omiljene marke telefona i ako provodite sate pričajući na istom, dajete svetu na znanje da ste traženi, zauzeti, uposleni, jednom rečju- nemate vremena!

A, nemati vremena je dokaz da u savremenom društvu nešto vredimo, da smo uspešni, popularni i priznati.

Istureni igrači modernog marketinga u liku svetskih, a sve više i domaćih selebritija savladali su tajne zanata. Nikada nećete čuti da su besposleni i bez angažmana, naprotiv, upravo planiraju novi projekat, razgrabljeni su mesecima unapred, kao u danima najveće slave. Pristali su na intervju samo zbog fanova. Nemaju vremena.

Njima u zaslugu treba upisati još jedan izum- mobilni telefon kao,sad vec klasičan modni detalj koji je, u međuvremenu postao globalni trend.

U pitanju je stilski imperativ ( tzv.must have), koji dozvoljava neznatne varijacije.Torba, po mogućstvu velika, (poželjno da bude brendirana), nehajno je okačena o podlakticu ruke u kojoj vlasnica čvrsto drži blekberi ili ajfon poslednje generacije.

Mobilni telefon je ovde samo jedan, ali upečatljiv dodatak u krupnom kadru koji sugeriše trijumf moći, luksuza i slave.

Naravno, reč je o idealnom obrascu koji diktira savremeni trend.U svojoj copy-paste primeni, tačnije u masovnoj upotrebi, zadata forma doživljava znatna odstupanja, u skladu sa materijalnim mogucnostima i kulturoloskim navikama konzumenata.

U srpskoj urbanoj svakodnevici, svi nabrojani elementi, nekako se drže na okupu, ali su lišeni glamura i često, bez autentičnog sadržaja.

U našoj sredini, gotovo je nemoguće videti mladu devojku koja ne preferira spomenuti poslovni look, upadljivo držeći mobilni telefon u ruci, dok na visokim štiklama, sa mukom savladava pukotine i udubljenja razrovanog beogradskog asfalta.

Spušten u sirotinjsku realnost, u kojoj se, najčešce vodi bitka za preživljavanje, imidz japijevske užurbanosti, zaposlenosti i dostupnosti na “mreži” dvanaest sati dnevno, najčešće je pucanj u prazno.

Prvi koji su posumnjali da se radi o još jednom, suptilnom triku su, pogađate, penzioneri!

Oni, odavno podozrevaju da je besomučna i duga konverzacije putem mobilnog telefona, zapravo maska za suštinsku besposlenost novih generacija.

Međutim, čuveni po tome da vole da gledaju tuđa posla, upravo su penzioneri oni koji špijuniraju delove tuđih razgovora, najčešće u vozilima gradskog saobraćaja.

Tako dolazimo do tačke, tačnije do ambijenta u kome primena mobilnog telefona u Srbiji doživljava svoje najčešće i najsvetlije trenutke.

Na tom mestu otkriva se sama suština upotrebe ovog uređaja u domaćim uslovima, a to je beskrajno, neobavezno ćaskanje koje može da potraje satima.

Koliko ste puta, u javnom prevozu bili svedoci najrazličitijih razgovora koji od vas prave (ne)voljnog saučesnika u tuđoj intimi?

Gotovo da bi se mogla napraviti tipologija najfrekventnijih tema i sadržaja koji dominiraju u razmeni korisnika mobilne telefonije. Od zakazivanja poslovnog sastanka sa knjigovođom, do cenjkanja sa molerom i vodoinstalaterom.

Posebnu grupu, vrlo živopisnu cini konverzacija kojoj je zajednički imenitelj- ogovaranje!

Ono se grana na nekoliko podtipova, od kojih su najcešci- ogovaranje prijateljice, profesorke, svekrve, bivšeg muža i izabranog lekara!
Ipak, po rasprostranjenosti, slikovitosti i bezbrojnim varijacijama, ljubavna problematika koja se telefonski razmenjuje u Gradskom prevozu, ubedljivo je bez premca! Možda i zato što je praćena najvećim emotivnim nabojem, toliko da od slušalaca, neretko pravi aktivne učesnike.

Neki od od ljubavnih razgovora zadobili su status urbanih legendi.

Pošto je, na relativno dugom potezu, od Beogradskog sajma do Botaničke bašte najpre, (pretpostavimo) nevoljno slušao detalje sa ljubavnog sastanka, gospodin u godinama(čitaj, penzioner), postepeno je evoluirao u zainteresovanog slušaoca, toliko da je, uljudno kucnuo u rame devojku, zadubljenu u razgovor i ljubazno prozborio: ”Izvinite, jel bilo nešto među vama, ili nije, znate, ovde izlazim?”

Navedeni primer mogao bi da posluži kao uvod u sociolosku raspravu, koja bi, možda negirala tezu da upotreba mobilnih telefona dovodi do otuđenosti u savremenom društvu. Čini se da je, u srpskim uslovima proces, katkad, upravo obrnut.

Razmena informacija, zamišljena kao dijalog dva sagovornika, zahvaljujući tehnološkom napretku, postaje neka vrsta javnog dobra – ono što se pričalo u privatnosti vlastitog doma, sada je izloženo širokom auditorijumu.

Svako ima priliku da oslušne isečak iz života nepoznate osobe,da delove tuđe priče domašta i nadogradi, da zaviri u svet intime potpunog neznanca!.

I što je najvažnije, pristup ovoj mreži žive i neprekidne javne komunikacije je dobrovoljan, lak i besplatan! Tako ćaskanje putem mobilnog telefona, na simboličkom planu kreira stvarnost koja, umnogome podseća na koncept reality programa.

Dežurni kritičari mentaliteta rekli bi da, ipak nije reč ni o stvarnom, ni o posredovanom (simboličkom) zbližavanju, vec o našoj navici da narušavamo tuđu privatnost, što podjednako čine oni koji, na sav glas pričaju na javnom mestu i oni koji pomno love škakljive detalje tuđih razgovora!

O slikovitosti, živopisnosti i osobenom stilu tekstualnih ili sms poruka, već je dosta pisano, sa posebnim osvrtom na “jezgrovitu sažetost” koja konkuriše modernim knjizevnim formama.

Kad sledeci put uhvatite sebe da nervozno tražite punjač ili da lamentirate nad vremenima kad se srećno i opušteno živelo bez “tih glupih sprava” (koje, pri tom,štetno zrače), setite se, da ste, koliko juce slikali modele čizama na rasprodaji, upravo zahvaljuci mobilnom telefonu- blagodareći tome, imate priliku da u miru svoga doma razmotrite opciju kupovine.

U to ime, na kraju napornog dana, uzmite svoj Mobilni telefon u ruke, pogledajte pravo u ekran, namestite najlepšu varijantu osmeha i …napravite jedan selfie!

To će biti dokaz da ste hrabro i bezuslovno uhvatili priključak sa vrednostima i običajima modernog doba.

Stay connected!

 

Jasna Kovačević