KAKO SE PRAVI TURŠIJA

Iz Sombora vam stiže najbolji recept za turšiju od povrća. Domaća turšija se pravi tokom cele sezone

 

Imate li najbolji recept za turšiju? Postoji čitav niz uputstvava kako se pravi turšija od povrća i sprema slana zimnica. Turšija se može praviti tokom cele sezone, mada se najčešće pravi u vreme kada je povrće najeftinije. Recept za turšiju je jednostavan i stiže nam od godpodje Nade B. iz Sombora. Način na koji ona pravi turšiju dovodi do toga da je turšija ukusna, nije slana i nije kisela, a izgleda odlično i dugo može da traje. Isprobajte ovaj recept za turšiju od povrća iz Sombora.

Turšija i Najbolji recept za turšiju od povrća

Turšija u tegli

Skoro svako povrće možete staviti u turšiju. Neko voli da stavlja pojedinačno povrće u turšiju a neko mešavinu povrća, na primer paprike punjene kupusom, mešani karfiol, karstavac i šargarepa, rendano povrće ili u komadima. Naša omiljena mešavina za turšiju je: zeleni paradajz, šargarepa, krastavac, karfiol i crni luk.

Najbolji recept za turšiju – sastojci

1 litara alkoholnog sirćeta od 9%

4 l vode

250 gr šećera

150 gr soli

1/2 kesice vinobrana

1 kesica konzervansa

malo sveže mirodjije

1 koren svežeg rena

BioGast kapi za želudac gif-728x90

Kako se pravi turšija

Oprati tegle i u njih poredjati povrće od kojeg hoćemo da naparavimo turšiju i dobro sabiti da ima što manje vazduha.

U posebnoj posudi razmutiti vodu, sirće, šećer, so, vinobran, konzervans, staviti mirodjiju i ren – ovo je rastvor za turšiju.

U tegle sa povrćem sipati rastvor za turšiju dok ne ispuni celu teglu. Tegle malo protresti i ostaviti par minuta da stoje kako bi izašao vazduh.

U tegle ubaciti ukrštena drva ili plastičnu kapicu koja drži povrće zajedno, staviti poklopac i zatvoriti.

Tegle turšije odložiti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih par nedelja odigrao proces fermentacije i kiseljenja.

Turšija je gotova. Ako ste radili čisto i pedantno turšija će vam biti lepa i ukusna, neće se mutiti i neće se pojaviti skrama, a opet neće biti u njoj suviše soli i kiselina.

Srećno sa turšijom.