ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU

Otkrijte neverovatnu tajnu slike stare preko 500 godina! I kako je nastala Himna pakla

 

Slika Vrt uživanja holandskog renesansnog slikara Hijeronima Boša je jedno od najpoznatijih dela na svetu, koje krije – jezivu tajnu!

Hijeronimus Boš - Vrt uživanja (skrivena Himna pakla)

Hijeronimus Boš – Vrt uživanja ( i skriveni detalj)

Hijeronimus Boš (lat. Hieronymus Bosch, zapravo Jeroen van Aken; ‘s-Hertogenbosch, rođen oko 1450, umro 1516) je bio holandski renesansni slikar. Smatra se da je od 1474. živeo u ‘s-Hertogenboschu gde je u periodu od 1486. do 1511.

Hijeronimus Boš je bio autor religioznih slika na kojima je slikao strašni sud, pakao, smrtne grehove itd. Kroz fantastične i groteksne izlive hrišćenskog morala i ako je u osnovi hronološki red njegovog dela nejasan izgleda da je ipak prvo slikao manje slike na kojima je bilo zastupljeno nekoliko likova, kasnije je slikao velike triptihe koji su bili sinteze sa velikim brojem likova i fantastičnim bićima smeštenim u verno predstavljen pejsaž. On je prvi slikar pejsaža raspoloženja.

Mnogi ljudi pokušavaju da dešifruju njegovu simboliku u kojoj traže vezu sa magijom, sektama, alhemijom i slično.

Iz vremena Adama i Eve…

Kultni triptih je naslikan negde između 1490. i 1510. na vrhuncu Bošovog stvaralačkog perioda, a na prve dve kompozicije, nalazi se priča o Adamu i Evi, odnosno,  pejzaž rajskog vrta s brojnim fantastičnim bićima… Pa lepo, pa, šta, onda?!…

Treća kompozicija…

Međutim, najupečatljivija je treća kompozivija koja predstavlja brutalan prikaz Pakla gde đavoli i demoni svoje žrtve muče na neopisive načine!

Slika „propevala“!… Ali – kakvom muzikom!…

Pažnju mnogih je privukla bizarna muzička kompozicija, naslikana na zadnjici jednog od grešnika! Sam detalj nije bio zanimljiv umetničkom svetu koji ga nije smatrao važnim. Sve dok jedan bloger nije odlučio da – „oživi“ pomenutu melodiju!… A, to je, bogami, već, pravi izazov!

Rezultat su mnogi nazvali „himnom pakla“!…

Video prilog

Video prilog, trajanje: 0:28 minuta

600 years old sinners’ hymn hidden in Hieronymus Bosch’s painting The Garden of Earthly Delights

Video-link, klikni(te), dole:

http://www.youtube.com/watch?v=qPA4OW2FjFg

Autor: Nikola Lasica

Izvor: dobreprice.rs

Priredio:
Velibor Mihić, nov., web riter

oOOo