GUSTA ČORBA OD SMUDJA

Recept kako se pravi krem čorba od smudja – bogata i gusta riblja čorba

 

Riblja čorba često nije gusta po svojoj strukturi. Medjutim, može se napraviti i kao takva. Predstavljamo vam recept kako se pravi krem čorba od smudja. Smudj je posebno cenjena slatkovodna riba za pripremu jela i ribljih čorbi.

Recept za čorbu od smudja - kako se pravi gusta čorba od smudja

Krem čorba od smudja

Smuđ (lat. Sander lucioperca) je slatkovodna riba iz familije grgeča Percidae. Smuđ je najrasprostreniji u Evroazijskom delu, gde je i nastao kao vrsta, u slivu nekadašnjeg pra Dunava, u vreme oticanja Panonskog mora ka današnjem Crnom moru. Odatle se polako oširio po zapadnoj, centralnoj, i istočnoj Evropi, a zatim prešao i u Aziju, i to preko reke Ural. U Severnoj Evropi, u Skandinaviji, se proširio skoro do linije polarnog kruga. Uobičajena je riba i u Baltičkom moru i to naročito u njegovom velikom, severnom Botnijskom zalivu, gde je voda nešto više slatka. Smuđ obitava i u oslađenim delovima Crnog i Kaspijskog mora. U Srbiji živi u vodama crnomorskog sliva.

Krem čorba od smuđa – sastojci

– 1 kg smuđa

– 1 lovorov list

– 2 kašičice bibera u zrnu

– 2 glavice crnog luka

– 100 gr praziluka

– 1 limun

– 2 dcl belog vina

– 100gr šargarepe

– 100 gr paštrnaka

– 100 gr celera

– 2 babure

– 100 gr maslaca

– 0,5 dcl ulja

– 4 kašike brašna

– 1 veza peršuna

– 1 veza celerovog lista

– 300 gr kisele pavlake

– so i biber

Kako se pravi krem čorba od smudja

Očistite smuđa, operite ga, stavite u lonac, dodajte zrna bibera, lovorov list, seckani luk i praziluk. Osolite, dodajte sok od limuna, vino i 2 l vode. Kuvajte 20 minuta.

Izvadite ribu ohladite, očistite od kostiju i isitnite riblje meso.

Očiščenu šargarepu, paštrnak celer i papriku isecite na tanke rezance i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite.

U loncu na maslacu i ulju propržite brašno, dodajte proceđenu čorbu od ribe, povrće i riblje meso. Posolite, pobiberite i kuvajte još nekoliko minuta. Zakiselite limunom i pospite seckan peršun i celer.

Umutite kiselu pavlaku u čorbu. Servirajte toplo.