ŠKRIPAVAC SIR

Kako se pravi Lički sir, domaći polutvrdi tvrdi slani sir sa sirćetom

 

Lički sir škripavac je sir koji se pravi sa klasičnim sirilom ili sirćetom. Takva vrsta sira se može praviti i sa limunovim sokom koji se koristi umesto sirila. Često narod iz Like i Korduna nije imao na raspolaganju maju – sirilo, pa su koristili sirće kao sirilo. Izvorno, Lički sir se dobija od nekuvanog mleka koje nije pasterizovano, već se samo zagreje na 36 stepeni Celzijusa i sipa sirilo da se napravi gruš. Mi vam dajemo recept sa kuvanim mlekom.

Recept za Lički sir pravljen sa sirćetom - škripavac

Ovaj sir se zove i škripavac jer pomalo škripi pod zubima. To neka vas ne odvrati jer je izuzetno ukusan sir. Najbolje je da se napravi do tek pomuženog domaćeg mleka, bez skidanja kajmaka.

 

Sastojci za Lički sir

7 l domaćeg mleka

oko 4 kašike soli – zavisno od ukusa

do 2 dl alkoholnog sirćeta od 9%

Priprema Ličkog sira

1. Mleko posoliti i staviti kuvati

2. Skuvano mleko skloniti sa vatre i ostaviti par minuta da se smiri

3. Za to vreme pripremiti 2 dl sirćeta

4. Neprestano mešajući dolivati malo po malo sirćeta.

Čim se počne mleko zgrušnjavati prestati dolivati sirće

Možda vam neće trebati svih 2 dl sirćeta što zavisi od mleka – nekome treba i manje od 1dl

5. Zgrušano mleko izliti u cedilo obloženo gazom. Bilo bi dobro imati okrugli ili četvrtasti kalup sa rupicama – o tome ovisi oblik sira. Ko želi dodatke u siru, ovde dodaje u gruš začine, orase, papriku, biber, izmeša i zbije celu masu.

6. Pritisnuti sir daskom ili tanjirom i opteretiti ga nečim da se iscedi što više surutke

7. Ostaviti ga tako preko noći da se cedi

Sutradan sir izvaditi iz kalupa ili cedila. Može se i blago odimiti dimom zbog ukusa. Može se spolja namazati solju, uljem, začinima ili voskom i ostaviti da stoji i zri.
Kad duže stoji na vazduhu stvori se spolja korica. Ako stoji na polici, na nekom tamnom i hladnom mestu, treba svakodnevno da se prevrće, kako bi se ravnomerno sušimo. Ako se pravilno suši na dobrom i suvom mestu, može stajati mesecima – postaje sve tvrdji i aromatičniji.

Od ove količine mleka – 7 litara dobije se Lički sir težine od oko kilograma.