ZA MANJE BUČNO HRKANJE

Recept za prirodni lek protiv hrkanja koji nam stiže iz manastira Ravanica

 

Za sve one koji imaju problem sa hrkanjem koje zna da bude bučno i da smanjuje unos kiseonika tokom spavanja, dajemo jedan narodni lek protiv hrkanja koji smo dobili u manastiru Ravanica.

Narodni recept za prirodni lek protiv hrkanja

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija, u toku spavanja, koja se javlja pri kretanju vazduha u toku disanja koje pokreće i dovodi do vibracije mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu (gornjim disajnim putevima). Izazivano je turbulencijom unutar disajnih puteva tokom udaha (inspiracije). Turbulenciju izaziva delimična blokada koja može biti locirana bilo gde od vrha nosa do glasnica. Hrkanje se može javiti samo tokom spavanja, zato što u toj fazi dolazi do snižavanja tonusa mišića disajnih puteva. Nakon buđenja ponovo se uspostavlja tonus mišića disajnih puteva i zato se hrkanje ne javlja kada smo budni.

Hrkanje može da potiče iz nosa, usnoždrelnog prostora (orofaringsa) ili baze jezika. U poslednjih nekoliko godina ustanovljeno je da jezik igra daleko važniju ulogu u incidenci hrkanja nego što se nekada mislilo. Hrkanje se obično javlja kod osoba „sklonih hrkanju“, najčešće zbog promene u položaju ili zbog zadebljanja jezika, što dodatno smanjuje prostor za protok vazduha. Što je otvor za disanje manji, osoba jače udiše vazduh, pa je veći pritisak na nepce i resici koja vibrira i stvara veću buku.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

Prirodno rešenje za miran i dubok san

Hrkanje prati nedovoljna snabdevenost mozga kiseonikom, što smanjuje kvalitet sna i izaziva umor, a srce je kod hrkanja izloženo hipoksiji i mora da se izbori sa smanjenim dotokom svežeg vazduha. Ali hrkanje je i ozbiljan sociološki problem za brak i porodicu.

Kako se pravi prirodni lek protiv hrkanja

Potrebni sastojci su:

– kašika ploda mirodjije

– kašika plida anisa

– 300 ml belog vina

Plod mirodjije i anisa stucati u sitan prah ili staviti u mlin za kafu i samleti. Staviti vino u manju šerpu i zagrejati do blagog ključanja. Staviti prah samlevenih plodova u zagrejano vino, izmešati i kuvati 5 minuta. Ostaviti da se smesa ohladi, pa procediti kroz gazu u staklenu čašu.

Popiti vino sa anisom i mirodjijom pre spavanja.

I tako dan za danom dok se ne umiri hrkanje.