ODBIJANJE VAKCINE KOŠTA I DO 150.000 DINARA

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni ukoliko se odbije obavezna vakcinacija dece.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu budu kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara. Boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar, rekao je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar o tom zakonu.

vakcinacija-dece

U Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Prema ovom zakonu lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete. Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana zakonom.

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.

Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Ministar Lončar je rekao da je cilj zakona očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, odnosno sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje.

Zakonom je utvrđeno i da je Zavod za javno zdravlje dužan da mesečno ili po potrebi – nedeljno dostavlja informacije o zemljama u kojima postoji rizik od oboljevanja od zaraznih bolseti koje se mogu uneti u zemlju i o tome obaveštava nadležno ministarstvo.

Izvor: Radio 021/Blic/Beta