VOĆNA TORTA ZA SVADBU

Zašto izabrati voćne torte za svadbu

 

Jedno vreme nepravedno zanemarene, voćne torte za svadbe u narednoj svadbenoj sezoni vratiće se na nako od prvih mesta među hit trendovima dizajna i ukrašavanja ovog slatkiša.

Ovakve torte za svadbe spadaju u onu vrstu koja već svojim izgledom mami i obećava pravu simfoniju ukusa, za razliku od klasičnih ili elegantnih torti koje su više usredsređene na estetski dojam. Iako ih poslastičari predlažu kao gotovo obavezne na letnjim venčanjima koja se prave napolju, voćne torte za svadbe mogu s ponosom poneti i zimski izgled, koji će biti podjednako očaravajući, ako im dodamo neizbežnu belu boju.

Traditional wedding cake with purple flowers

„Gole“ torte za svadbe

Prošlogodišnji BUM kada je u pitanju poslastičarska scena nastao je sa pojavom tzv. gole torte za svadbe, odnosno torti bez gornjeg sloja, čiji su unutrašnji slojevi, odnosno kore i fil, vidljivi golim okom.

Upravo „gole“ torte za svadbe bile su glavni okidač da se i voće vrati u centar pažnje. Kako ovakve torte za svadbe ne insistiraju preterano na izgledu, već na ukusu, to je i njihova estetika i ukrašavanje do kraja poderđena ideja da već na prvi pogled primame obećavajućim ukusima i mirisima.

Stoga se na „gole“ torte za svadbe kao poseban ukras dodaje bobičasto voće: jagode, borovnice, brusnice, maline i kupine, ali i poneki cvet sa listićima. Podjednako se prilikom ukrašavanje ove torte za svadbe dodaje prirodno cveće – zapravo, samo cvetovi bez stabljika – ali i jestivo, cveće od fondana, uglavnom u beloj boji, dok jedinu eksploziju boja zapravo čini samo voće.

Voće kao neodoljiv ukras torte za svadbe

Iako „gole“ torte za svadbe predstavljaju pravi hit, i dalje su veoma popularne, a u narednoj sezoni i posebno preporučene, voćne torte za svadbe koje se dodatno ukrašavaju bobičastim ili citrusnim voćem.

Kako je cheese cake postao jedan od najpopularnijih kolača i kod nas, to je sve češća odluka da ukus torte za svadbe bude upravo ukus ovog kolača, to jest da se isti pravi na spratovima torte za svadbe.

Često ovakve verzije ostaju ukrašene tek ponekom voćkom, ali to ne mora biti pravilo, već se na pregibe spratova cheese torte za svadbe može dodati običje bobičastog voća.

Za njima slede klasične voćne torte za svadbe okruglog oblika i na tri ili pet spratova, koje se dodatno ukrašavaju limunovima, pomorandžama, mandarinama i grejpom. To najpre mogu biti torte za svadbe koje se ukrašavaju celim voćem sa korom, a zatim i one koje se dekorišu kriškama ovih voćki – jedino se, kao glavno pravilo, izdvaja bela podloga.

Jesenja voćne torte za svadbe sa druge strane podrazumevaju podlogu u nekoj od zagasitih boja ovog godišnjeg doba i ukrašavanje voćem i jesenjim ružama, prirodnim ili od fondana.

Fantastične rustične torte za svadbe

Voćne torte za svadbe najpre spadaju u rustični stil, pogotovo onda kada su tema torte za svadbe koje se prave u zimskom periodu.

Ove torte podrazumevaju mat beli izgled sa tankim gornjim slojem, ukus voća i tek nešto malo bobičastog voća kao ukrasa.

Gotovo je postalo pravilo i da se zimske rustične torte za svadbe prave na najnižem spratu koji predstavlja panj, na koji su u reljef fondana urezani inicijali mladenaca u srcu, poput ovakvog urezivanja na stablo u parku.