VRČNJAČKO NASILJE NA WEBU

Šta je cyberbullying i zašto treba pratiti šta deca rade na internetu

 

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, pojam je za svaku komunikacijsku aktivnost kompjuterskom tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opšte dobro. Ovaj oblik nasilja nad decom obuhvata situacije kad je dete izloženo napadu nekog drugog deteta, tinejdžera ili grupe dece ili odrasle osobe putem interneta ili mobilnog telefona.

Cyberbullying - Vršnjačko nasilje preko interneta

Mržnja, gnev, bes, osudjivanje, uvrede stižu preko weba

Cyberbullying ili Nasilje putem interneta uključuje podsticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vređanje, nesavestan ili pak svestan pristup štetnim sadržajima, kao širenje nasilnih i uvredljivih komentara, deca umeju da budu surova i zla, ma koliko ih mi smatrali naivnim oni uopste to nisu, jako dobro barataju terminologijama taka da vrlo cesto veoma svesno znaju da povrede neciju licnost, a to je najcesce drug/drugarica iz odeljenja. Posledice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od posledica nasilja u stvarnim situacijama.

Naime, publika koja posmatra nasilje preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu, u razredu, ispred zgrade i slično. Uz to, kod nasilja na internetu postoji snaga pisane reči, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati šta je nasilnik o njoj napisao, a neretko se na izjavu pojedinca nadovezuju ili ponavljaju iste reci, tako da nedaju prostora zaboravu, sto bitno utice na decu i njihovo samopouzdanje,dok u verbalnom obliku uvrede se lako mogu zaboraviti. Pisana reč deluje konkretnije i realnije od izgovorene,jer su vidljive.

Zato je ovaj oblik nasilja veoma opasan, zbog osetljivosti uzrasta, poljuljanog samopouzdanja ovaj vid nasilja ostavlja najace posledice koje cesto imaju fatalan ishod. Zrtve cesto postaju depresivne, zatvaraju se u sebe, ne veruju nikome. Najbitnije je da roditelji reaguju na vreme i da poznaju svoje dete. Koliko je to bitno najbolje govori majka devojcice od 14. godina koja se radi sikaniranja drugarica ubila skocivsi sa nezavrsenog hotela Vrnjacke banje: ”Radom sam se izborila za novac, ali nažalost nije bilo slobodnog vremena koje bih posvetila njenom vaspitanju. Trebalo je više vremena da posvetim njoj, da pratim njeno ponašanje preko društvenih mreža, preko nastavnika, prijatelja, poznanika.”

Zato dragi roditelji pruzite deci mogucnost da vam se povere,nadjite vremena da upoznate svoje dete i sto je najbitnije pratite svaku promenu njegovog ponasanja.

 

 

Sanja Putic