NASILJE MEDJU MLADIMA

Nasilje medju mladom populacijom i vršnjačko nasilje postaje sve veći problem savremenog društva

 

U ovoj surovoj današnjici najteže zanimanje je biti RODITELJ. Najčešće pitanje koje muči roditelja je: „Kako vaspitati dete, a da ne bude ni žrtva ni terorista“

„Udario ga je u bubreg, koji mu je bolestan. Kasnije mu je skakao po abdomenu, lekari su mislili da mu je napukla jetra. Roditelji nasilnika ljuti su što se umešala policija“ – kaže majka zlostavljanog dečaka. Ovaj slučaj koji je potresao Staru Pazovu, na žalost je samo jedno u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja.

Mladi ganster - Vršnjačko nasilje u društvu

Statistika je pokazala da je u Srbiji svako peto dete pretrpelo vršnjačko nasilje, a da više od 50% dece nije svesno da je trpelo nasilje. Često bezazlene situacije prerastu u mnogo veći problem nego što smo očekivali. Fizičko nasilje je veliki problem današnjeg društva ali je stav veoma bitan, kako roditelja i pojedinca tako društva i njegove celine.

Iako je vršnjačko nasilje uzelo maha, najveći broj škola ne reaguje na sve veću brutalnost među decom.

„Početkom maja, mog sina, koji je sada osmi razred, dva dana zaredom pesnicama u genitalije udario je učenik Nikola Ž. Prišao mu je u školi i iz čista mira ga udario, iako nije imao nikakve sukobe s njim i ni na koji način nije ga provocirao. Nakon toga, mog sina je po testisima udario i drug iz razreda po imenu Filip D. Zbog svega je dete dobilo velike bolove i operisan je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu. Pošto je operisan, bolnica je slučaj prijavila policiji kao vršnjačko nasilje. Međutim, škola po tom pitanju do danas nije ništa uradila. Dvojica nasilnih učenika prošla su nekažnjeno“ – priča za Kurir Jasmina Spasovski, majka D.S.

Vreme je da počnemo da razmičljamo kao odgovorno dručtvo da začtitimo naču decu jer DRAGI RODITELJI SVA DECA SU NAŠA… Škole, vrtići, klubovi pratite decu i u period odmora, nisu oni vaša obaveza samo na času, treningu, oni su vaša deca i na odmoru, i na ulici, parku …

 

Sanja Putić