OPERACIJA HALYRARD

Američki pisac Gregory A. Freeman je napisao knjigu Forgotten 500 o zaboravljenih 500 američkih pilota koje su spasili četnici u II Svetskom ratu

 

Kao tek pristigli imigrant u Sjedinjene Drzave, sticajem okolnosti nastanio sam se u mestu u kojem nema mnogo Srba. Nasuprot nasim ljudima koji zive u mestima sa velikim srpskim zajednicama poput Cikaga i Milvokija, uzivao sam u tajnovitosti svog porekla i neinformisanosti Amerikanaca o tome gde je i sta je Srbija. Znatizeljni zbog akcenta koji bi culi uvek bi pitali odakle sam. A onda bi nevesto ponavljali, Sajbirija, Sirija…. i ja bih uglavnom klimao glavom izbegavajuci razgovor na tu temu. Ali desavalo se da me po neko iznenadi.

 Zaboravljenih 500 američkih pilota koje su spasili četnici - Gregory A. Freeman

Tako sam jednom bio na nekoj zabavi kod jednog americkog Indijanca iz plemena Onajda kada me je neko pitao odakle sam.

„Iz Srbije“ – rekoh ja

„O, da, znam. Vi ste odlicni momci, spasili ste nase pilote tokom rata….“

Sramota da priznam, ali tada sam prvi put cuo za to. I to od potpunog stranca. Prica me je zaintrigirala ali retko gde sam nalazio podatke o tome. Raspitao sam se kod prijatelja, starijih ljudi, stare generacije imigranata i tek po neko je umeo da mi nesto kaze na tu temu. Cetnici su spavavali Americke pilote tokom rata. Ali to nije nigde bilo objavljeno? Nikada ranije nisam cuo? Sa nevericom sam sluao te price. A onda mi je jednog dana moj zet kupio knjigu na poklon. Tek sto je bila izasla iz stampe. Zaboralavljenih 500, autor Gregory A. Freeman. Pet stotina americkih pilota koji su padobranima iskakali iz ostecenih aviona iznad Srbije vracajuci se sa misija bombardovanja nacistickih naftnih polja u Rumniji spaseni su od strane Cetnika u neverovatnoj operaciji Halyard. Sa improvizovanoh aerodruma u Pranjanima svi do jednog prebaceni su u americku bazu u Italiji.

Kada je poceo da prikuplja materijal za svoj novi roman, nije ni slutio do koje ce ga to mere uzdici u ocima cele jedne nacije. Gregory A. Freeman, autor nekoliko istorijskih romana imao je strast prema znacajnim a nedovoljno ispricanim istorijskim pricama koje kasnije pretoci u svoje romane. Slucajno je cuo za pricu o operaciji Halyard, hrabrom Dzordzu Vujnovicu i Dzordzu Muslinu koji su operaciju organizovali i uspesno izveli uprkos skoro nikakvim sansama na uspeh.

I tako, posle vise od sezdeset godina cutanja od strane i americkih i jugoslovenskih vlasti, po onoj narodnoj, „zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju“, podvig srpskih Cetnika izlazi na videlo iz pera jednog Amerikanca. A ja godinam kasnije, upisujem casove novinarstva i dolazim na ideju da ga kontaktiram i napravim intervju sa njim. Saljem mu email na koji sumnjam da cu ikada dobiti odgovor. U neverici sam da ce visestruko nagradjivani autor istorijskih bestselera pristati na razgovor sa mnom. Ali on se javlja i velikodusno mi nudi da ga posetim, budem njegov gost i snimim razgovor sa njim.

Srdacno me docekuje u svojoj kuci u Atlanti, Gregory A. Freeman prica mi kako je bio u Srbiji, pokazuje mi slike. Vidno je dirnut gostoljubivoscu srpskog naroda i iskustvom koje je stekao boraveci u Srbiji. A onda nastavljamo razgovor o knjizi i o uskomesanoj istoriji Balkana i nasih zemalja. Ceo razgovor mozete pogledati ovde.

Predrag Rudovic – Niko