UZEO „PRAVDU U SVOJE RUKE“

Kontroverzni bugarski biznismen brani zemlju od najezde izbeglica iz Sirije. Na bugarsko-turskoj granici Dinko Valev zavodi red.

 

Dinko Valev (29), kontroverzni bugarski biznismen, zavodi red na granici sa Turskom, kako kaže, brani svoj narod od bliskoistočnih migranata. Usput, bije žene i decu, dok pljušte komentari o njegovom postupku – od „svaka čast bratko, kad država nije uzela stvar u svoje ruke“ do „kakva si ti, bre, životinja?!“

dinko valev

Svetski mediji preneli su ovu priču sa bugarsko-turske granice objavljujući fotografije Valeva na tenku. Mogu se videti i fotografije preplašenih izbeglica koje leže na stomaku, jedan do drugog… Britanski „Dejli mejl“ objavio je izjavu ovog lovca na migrante u kojoj se Valev hvali pozitivnom reakcijom među stanovništvom Bugarske. „Sada regrutujem zainteresovane, jer planiram da proširim operaciju“.

Mračna, bizarna priča, događa se na teritoriji oko bugarskog grada Jambola blizu granice sa Turskom. Idejni tvorac akcije ima i ideju da vlada u Sofiji plati za svakog zarobljenog migranta. Valev prema pisanju „Dejli mejla“ svaku izbeglicu iz Sirije, Iraka, ili Avganistana koja je ušla na teritoriju njegove zemlje, smatra džihadistom. To priznaje, ali negira da je nasilan prema svojim zarobljenicima.

– Opisao bih ovo i kao sportsku aktivnost, a ne možete reći da je neki sportista nasilan – kaže agilni Bugarin. – Pridružili su nam se već mnogi, a jurimo ih i na konjima, što se pokazalo efikasnim. Štitim Bugare, ja sam neka vrsta javnog servisa.

Gostujući nedavno na nacionalnoj televiziji, Valev je kazao da je počeo da organizuje patrole pošto ga je jedan migrant napao. Tvrdi da su izbeglice htele da ukradu njegov motor i pritom uzvikivale „Alah!“ Svoju osvetničku misiju, kako kaže, podigao je sa ličnog, na nacionalni nivo.

Britanska štampa prenosi internet-izjavu portparola predstavništva Helsinškog komiteta za ljudska prava u Sofiji:

– Valev je ekstremno nasilan prema migrantima. Njegove žrtve, među kojima žene i deca, izbegli su iz Sirije. On ih primorava da po pola sata leže licem pritisnutim uz zemlju i preti im smrću. Jednom je terao izbeglicu da trči ukrug kao gonjena životinja, zabavljajući okupljenu publiku, dok ga konačno nije uhvatio.

Izvor: Novosti.rs