BENIGNE PROMENE NA JEZIKU

Geografski jezik je bolest čiji je uzrok nepoznat. Češće se javlja u dečijem uzrastu i to čak dva puta češće kod osoba ženskog pola nego kod muškaraca. Kao mogući uzroci oboljenja navode se: alergije, genetika, anemije, neodgovarajući stomatološki radovi i neki psihosomatski faktori (jak stres).

 

Mrlje na jeziku mogu biti crvenkaste sa belim ivicama ili duboke brazde, koje su prilično izražene pa podsećaju na reljefnu kartu, odakle potiče i naziv za ovu bolest.

geografski-jezik

Za geografski jezik karakteristično je da se fleke, šare i mrlje ne zadržavaju uvek na istom mestu već se pomeraju, odvajaju i spajaju. U nekom slučajevima potpuno se povlače, pa se ponovo javljaju za vreme akutne respiratorne infekcije.

Kako sprečiti širenje mrlja?

Da bi se sprečilo širenje šarenih fleka na jeziku i ubrzalo zarastanje rana, potrebno je da se iz ishrane izbaci ili ograniči unos namirnica koje mogu dodatno da pogoršaju stanje.

Savetuje se izbegavanje vruće, pikantne, kisele i slane hrane, aromatizovanih i previše slatkih proizvoda, kao i previše  kiselog voća. Takođe, preporučuje se i smanjen unos kafe, a kod alkoholnih pića najbolje je izbegavanje u potpunosti.

Takođe, da biste uklonili geografski jezik, potrebno je povećati unos tečnosti i održavati hidrataciju tela, u čemu je najbolja obična voda. Preporučuje se između ostalog i sisanje komadića leda, konzumiranje sveže ceđenih sokova od voća i povrća, kao i ohlađenih biljnih čajeva.

Kakva ishrana se preporučuje?

Pošto se geografski jezik može javiti usled nedostatka vitamina B, što češće treba jesti namirnice bogate ovim vitaminom. Tu spadaju: integralne žitarice, ovas, ovsene mekinje, jaja, mleko, sir, jogurt, kefir, avokado, banane; dok se od mesa preporučuje ćuretina i džigerica.

Sa nastankom šarenih mrlja na jeziku povezan je i nedostatak cinka, pa je u ishranu neophodno uvesti i crveno meso, ribu, ostrige, pasulj, sočivo, orahe, spanać i drugo zeleno lisnato povrće.

Kako delimično ili trajno eliminisati ovu pojavu?

Bez obzira na to što geografski jezik može da izgleda zastrašujuće, reč je o benignim promenama koje nisu povezane s ozbiljnim zdravstvenim poremećajima. Lek za ovo stanje još nije otkriven, ali neki prirodni preparati mogu pomoći u terapiji.

Kao najuspešniji u delimičnom ili trajnom elimisanju ovog problema pokazali su se jabukovo sirće, biljni glicerin i hidrogen. Probajte jedan od ovih načina uklanjanja neprijatnih mrlja sa jezika.

– Pomešajte kašiku jabukovog sirćeta, četvrtinu kašičice sode bikarbone i 1,5 decilitar vode, pa sa tim rastvorom ispirajte usta dva-tri puta dnevno.

– Natopite pamučnu krpicu glicerinom, stavite je na jezik i ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim istrljajte jezik mekom četkicom i dobro isperite vodom. Postupak ponavljajte nekoliko dana po dva puta dnevno.

– Pomešajte jednake delove troprocentnog hidrogena i tople vode, pa njime natopite komadić vate ili sterilne gaze i nanesite na jezik.  Ostavite da deluje nekoliko minuta, a onda isperite mlakom vodom.