IZLET KOJI SE PAMTI

Gornjačka klisura označava ulazak u Homolje i usečena je između Malog (752 m) i Velikog Vukana (825m) sa desne i vrha Ježevac (675m) sa leve strane toka Mlave, koja njome protiče.

 

Na kapiji Homolja, na ulazu u klisuru, pošavši od donje Mlave, nalaze se ostaci srednjevekovne Mitropolije. Posedovala je rezidenciju za 400 kaluđera koji su se bavili pisanjem i prepisivanjem rukopisa, a bili su u sastavu manastira Manasije pri čuvenoj Resavskoj školi. U neposrednoj blizini Mitropolije nalazi se isposnica Blagoveštenje uzidana u vertikalne stene. O isposnici u kamenu se kaže da je u njoj boravio prepodobni Sv. Grigorije.

Gornjačka klisura

Nedaleko od Blagoveštenja je manastir Gornjak sagrađen u 14. veku, zadužbina Kneza Lazara. Na liticama klisure nalaze se i ostaci utvrđenja starog srpskog grada koji je prestao da živi posle pada Smedereva, kao i razrušene stražarske kule, koje su nekada služile za odbranu rimskog vojnog puta (Via militaris) koji je prolazio ovuda vodeći za Niš.

Homoljski kraj nalazi se pomalo izvan glavnih puteva, tako da su u njemu najbolje sačuvana obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture.

pecina

Isposnica „Blagoveštenje“

Uspon do vrha Veliki Vukan prolazi kroz živopisne predele bogate šumom, divljači, cvetnom faunom najrazličitijih sorti i zelenim usamljenim livadama. Sa stenovitog vrha Vukana pruža se predivan pejzaž na homoljske visove. Na ovom mestu pauza i odmor su prava nirvana za dušu i telo. Četinarska šuma kroz koju se prilikom uspona prolazi odaje utisak nestvarnog prostora sa filmskih ekrana u kome još samo nedostaju Hobiti.

Put do vrha i nazad će biti kružna tura, a po “težini” pristupačno i onima sa manjkom kondicije i dobra je rekreacija za sticanje iste. Popodnevni sati su rezervisani za relaksaciju tela i mišića posle šetnje i planinarenja. Tačnije u bazenima sa termalnom lekovitom vodom i aqua parkom u hotelu Mlavske terme u Banji Ždrelo.

banja Ždrelo

Banja „Ždrelo“

Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 stepeni tokom cele godine. Tako se bazeni u banji koriste svih 12 meseci u godini. U sklopu bazena nalazi se salon za masažu, sauna i đakuzi. Postoje takođe mali bazeni sa podvodnom masažom – masažne kade. Svaki bazen je sa različitom temperaturom vode. Voda je dobra za hronične reumatske, ginekološke i kožne bolesti.

Za treking/planinarenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu).

Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

Polazak je 20.03. 2016. u 7 sati ispred železničke stanice. Prijave i uplata najkasnije do 17.03. na navedeni kontakt telefon ili mail. Cena izleta je 1600,oo dinara.

Organizator izleta: „Sportski klub Alti“ – Beograd, www.alticlub.org.rs

Vodič: Dragana Rajblović 064 1600 522; 062 837 5540

Mail: [email protected]