UMETNOŠĆU ČUVAJU SRPSKE SVETINJE

Grafička kolonija počela je sa radom u Prizrenu, a radovi će biti izloženi u Domu kulture Gračanica i u atrijumu crkve Sv. Spasa, na dan pogroma srpskih svetinja 17. marta i progona preostalog srpskog stanovništava 2004. godine. Katalog sa radovima biće prosleđen na sve diplomatske adrese glavnih članica UNESKO-a.

 

U manastiru Sveti Arhangeli počela je sa radom grafička kolonija „I kako posle svega u UNESKO“. Kolonija je okupila osmoro umetnika koji se bave grafikom, a koji će u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena sedam dana stvarati na temu porušenih crkava i manastira i spomeničkog nasleđa, kojim će se skrenuti pažnja na ugroženost preostalog srpskog verskog nasleđa Kosova i Metohije, kao i poziv da se adekvatno zaštite isti.

grafička-kolonija

Ideja za ovu koloniju javila se nakon konkurisanja Kosova za prijem u članstvo UNESKO-a, dok će katalog sa radovima biti prosleđen na sve diplomatske adrese glavnih članica UNESKO-a.

Učesnici kolonije su: Velizar Krstić, Suzana Vučković, Nenad Kostić, Goran Ćeličanin, Miroslav Šavelić, Nikola Milosavljević, Milena Cvetković, Jovana Milovanović.

Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi u Domu kulture Gračanica i atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 17. marta 2016. godine.

Koloniju su podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Opština Gračanica i Skupština grada Prištine.

Slavica Đukić