NE PREPORUČUJE SE KAFA PRE DORUČKA

Svi znamo da kafa na prazan stomak šteti zdravlju, ali obično ne znamo zbog čega je to zapravo štetno!

 

Da li je ono što prvo uradite ujutru zapravo ritual ispijanja kafe na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku. Kafa na prazan želudac ne bi smela da se pije nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osetite glad pa ručak zamenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

kafa-na-prazan-stomak

Saznajte zbog čega kafu treba piti nakon jela ili uz jelo, jer evo što se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac.

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Visok nivo kiselosti vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kog kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšte se bolje osećati.

Izvor: Zadovoljna.hr