NEVEROVATNI PATENT

Krađa beba svim budućim roditeljima i majkama na porođajnom stolu ledila je krv u žilama proteklih godina. Ako projekt mladog srpskog naučnika Komlena Lalovića zaživi, pitanje „da li je ovo moja beba?!” – postaće prošlost!

 

U pitanju je patent: uređaj za biometrijsku identifikaciju (određivanje, potvrđivanje, dokazivanje) roditeljstva – materinstva, a od septembra je zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.

krađa beba

Ukoliko sve, to, zaživi, krajem sledeće godine, taj uređaj koji na osnovu otisaka prstiju majke i novorođenčeta – nepogrešivo izbacuje rezulate, mogao bi da se nađe u svim porodilištima!

Genijalna ideja!

„Došao sam na ideju da napravim takav patent koji ne postoji nigde na planeti a za nekoliko meseci i ja ću postati otac. U stvari, inspirisan sam bio trudnoćom svoje supruge, ali i svim onim što se dešavalo u vezi s aferom nazvanom krađa beba. Moja doktorska teza, imala je veze s biometrijom i bavim se tom granom nauke. Pošto je naučna činjenica da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav celog života čoveka, odlučio sam da podržim taj vid biometrijske zaštite beba i majki. Sve ostale biometrije se menjaju, iris ili zenica oka, dlan, oblik šake, pigmentacija u oku“, otkriva Lalović.

komlen lalović

Srbiji bi poklonio svoj izum: Komlen Lalović

Prema njegovim rečima, ideja je bila da uređaj ima dualan skener, odnosno, dva polja za uzimanje otiska prsta majke i novorođenčeta.

Nema greške!

„Uz pristanak majke, istovremeno bi se radilo skeniranje po rođenju. Podaci mogu da se šifruju, ali i ne moraju. Ne postoji mogućnost greške. Majka, zatim, dobija odgovor: „Da to je vaša beba, možete ići kući” ili, ako se otisci prstiju ne podudaraju, onda se skeniraju sve ostale bebe, kako bi se utvrdilo koja je ona prava! Dakle, ne postoji mogućnost zamene“, objašnjava on, i dodaje da bi cena bila od 200 do 300 evra, a da je trenutno u fazi uspostavljanja kontakta s porodilištima.

Ulaganja 15.000 evra

Komlen Lalović kaže da su početna ulaganja u ceo projekat 15.000 evra.

„Za mene, kao pojedinca, to je mnogo. Odrekao bih se svih prava ako bi Ministartvo zdravlja i porodilišta u Srbiji to prihvatilo. Onda bih našoj zemlji poklonio svoj izum“, kaže on.

Izvor: Alo.rs, Vesti-online.com

Priredio: Velibor Mihić