LJUBIMCI KAO PASIVNI PUŠAČI

Poslednjih godina, dosta se priča o indirektnom uticaju duvanskog dima na decu i ljude iz našeg okruženja. Ipak, o tome da pasivni pušači postaju i naši kućni ljubimci ne razmišljamo tako često.

Nakon višegodišnjeg istraživanja australijski naučnici primetili su učestalu pojavu opstruktivnih bolesti pluća kod pasa čiji su vlasnici uživaoci duvanskog dima, kao i povećan broj kancerogenih bolesti kod njih.

pas-duvan

Šta mislite, da li bi neko, i pored ovih saznanja, ostavio cigarete zbog svog ljubimca sa kojim svakodnevno deli dom? Da li bi neko izašao na terasu da popuši cigaretu, da bi od njenog dima zaštitio svog psa ili mačku? Mada većina vlasnika izričito odgovara potvrdno, statistika ipak govori drugačije.

Psi i mačke koji su stalno izloženi duvanskom dimu skloniji su kancerogenim oboljenjima od onih čiji vlasnici ne konzumiraju duvan. Istraživanje je potvrdilo činjenicu o štetnosti duvanskog dima, jer mačke koje su izložene duvanskom dimu 3 puta više oboljevaju od kancerogenih oboljenja.

Mačji limfom (jedna vrsta malignog oboljenja) direktno je povezan sa udisanjem dima od cigarete. Nažalost, ovo nije retko oboljenje kod mačaka. Ako u kući ima više pušača onda je i rizik da vaš ljubimac dobije kancer čak četiri puta veći. Mačke unose dim u organizam tako što ga udišu ili tako što ga ližu sa krzna. Infekcija virusom mačje leukemije je takođe povezana sa udisanjem duvanskog dima.

Kod pasa izloženih dimu cigareta opasnost od obolevanja od raka pluća veća je za 60 odsto nego kod pasa čiji vlasnici ne puše. Svakim dimom cigarete u telo se unosi oko četiri hiljade raznih hemikalija od kojih su mnoge pouzdano kancerogene: amonijak, arsen, tar, vodonikov cijanid, ugljenmonoksid, butan gas…

Ukoliko vlasnici ne mogu da se odreknu cigareta savetuje im se da što češće provetravaju prostorije i da izbegavaju da puše tamo gde se mačka ili pas najviše zadržavaju.

Izvor: Zivotinje.rs