NEPROLAZNI SJAJ „MM“

Rođena je pod imenom Norma Džin Bejker, detinjstvo je provela u sirotištima i hraniteljskim porodicama, udala se sa 15 godina, na filmu se pojavila već krajem 40-ih, a njene obnažene fotografije sa početka karijere inicirale su stvaranje magazina „Plejboj“.

 

Iako mnogi znaju da se Merilin Monro našla na naslovnoj strani prvog broja „Plejboj“ magazina, ipak mnogima će ostati nepoznata činjenica da se glumica zapravo nikada nije fotografisala za ovaj magazin.

Merilin Monro

Hju Hefner, vlasnik najpopularnijeg magazina za muškarce, otkupio je obnažene fotografije filmske dive i u trenutku dok je ona sticala status neprikosnovenog seks simbola Holivuda stavio ih na naslovnu stranu novine koja će postati sinonim za žensku slobodu i senzualnost.

Sledeća stavka iz tajnog života Merilin Monro tiče se njene majke, koja je vodila dugačku i tešku borbu sa mentalnim bolestima. Mnogima je poznato da je mala Norma deo detinjstva provela u sirotištu i hraniteljskim porodicama jer njena majka nije bila sposobna da se brine o njoj.

Merilin Monro

Deo detinjstva provela u sirotištu i hraniteljskim porodicama

Takođe, poput majke i Merilin će u jednom periodu svog života završiti na psihijatriskom lečenju. Možda ovo ne iznenađuje tim pre što je glumica tokom života uporno tvrdila da prvo i najtraumatičnije sećanje na majku nosi još iz kolevke. Tada je, kako je tvrdila, upamtila njen lik, kako se nadnosi nad kolevku, sa jastukom u rukama u nameri da je uguši.

Nije tajna da je Merilin Monro bila u vezi sa uspešnim i moćnim muškarcima. Njen drugi suprug bio je Džo Dimađio, legendarni igrač bejzbola a bila je i udata za dramskog pisca Artura Milera.

O njenoj vezi sa tadašnjim predsednikom Amerike, Džonom Kenedijom i dalje se samo nagađa.

Međutim pre ovih veza sa poznatim i uspešnim muškarcima, Merilin se već sa 15 godina udala za Džimija Dafertija, prvu ljubav iz školske klupe. Kada je njen prvi suprug regrutovan i poslat da se bori u Drugom svetskom ratu, Merilin kao i milioni drugih Amerikanki izraziće patriotizam tako što će se zaposlila u fabrici municije.

I baš tu, u vojnoj fabrici, između mašinskog ulja i sprava za pravljenje municije, rodiće se prvi san o filmskoj karijeri kod mlade Norme. Fotograf, koji je pravio ratne propagandne slike uvrstiće njenu u katalog namenski pravljen „za podizanje morala vojnicima“ a ovo poznanstvo mladu Normu odvešće pravo u Holivud.

Merilin Monro

Dva puta je radila estetske korekcije

Međutim, Norma Džin Bejker nije u potpunosti zadovoljila stroge estetske kriterijume holivudskih producenata. Uprkos uvreženom mišljenu, najlepša glumica svih vremena svoju lepotu ne duguje majci prirodi već estetskoj hirurgiji. Dva puta je otišla pod nož, najpre kako bi korigovala nos a potom i bradu.

I seks bomba je bila rođena. Holivudski producenti, reditelji i scenaristi, olako su je angažovali za ulogu glupave plavuše na šta je ona, opet olako pristajala, uprkos činjenici da Merilin Monro nimalo nije bila glupava. Bila je strastven čitalac, a njena lična biblioteka brojala je više stotina naslova. Kao i mnogi pasionirani čitaoci, i Merilin je nesanicu lečila knjigama, a gluve sate da svitanja ova lepotica je ispunjavala Džojsovim „Uliksom“, remek delom romana toka svesti.

Međutim, Merilin Monro je imala ozbiljne teškoće da zapamti replike. Nije nepoznato da je glumica veoma ozbiljno shvatala posao kojim se bavila i da nikada nije pravila probleme na snimanju. Ono što je nepoznanica iz njenog života je činjenica da joj je ponekad trebalo i 60 pokušaja pa da izgovori replike na zadovoljavajući način.

Takođe, jednu scenu iz filma „Sedam godina vernosti“ koja će potom postati kultna Merilin je snimala više puta. I dok je ostatak sveta sa ushitom pozdravio momenat kada je Merilin u beloj lepršavoj haljini zakoračila na otvor podzemne železnice u Njujorku, dotle se njenom tadašnjem suprugu Džou Dimađiu, zbog lascivne konotacije, ta scena učinila dovoljnom da zatraži razvod braka.

Za legendarnu Merilin Monro, scena u kojoj se bori sa nemirnom haljinom bila je dovoljna da uđe u istoriju pop kulture i tu ostane do danas.

Izvor: Blic.rs

Priredio: Velibor Mihić, web riter