GRADSKI TERENAC

Analiza ko je najbolji SUV za porodicu u nižem cenovnom segmentu. Kako izabrati veći urbani Crossover za porodične potrebe od jeftinijih modela koji se nude

 

Do sada smo vozili auto takozvanog B segmenta, ili kako je kod nas zovu Golf klasa, medjutim zbog nekoliko dužih putovanja godišnje i to po planinama i seoskim putevima, nametnula nam se potreba da kupimo robusniji auto koji ima viši klirens od običnih automobila. U tom smislu smo gledali takozvane mala SUV vozila, koje neko naziva i Crossover automobili, a u stvari se radi od gradskom džipu, koji ima izgled ali ne i osobine terenskog vozila. S obzirom na ograničen budžet i sposobnost da plaćamo rate kredita, fokusirali smo se na jeftinije modele koji bi za nas bili najbolji SUV za porodične potrebe. Napravili smo analizu tih vozila i modela, neke smo i testirali i dajemo vam prikaz onoga što smo zaključili o njima. Nisu obuhvaćeni svi modeli, samo oni koji su nas zanimali i koji su po nama najbolji SUV za manje para – pogledajte tabelu na kraju teksta.

volkswagen tiguan najbolji SUV za porodicu

Volkswagen Tiguan je najbolji porodični SUV u srednjoj klasi segmenta ali cena mu je visoka

Svi mini SUV automobili su analizirani u odnosu na Citroen C4, klasičan porodični auto koji smo želeli da zamenimo za nešto veći i robustniji auto a da to nije džip. Novoizabrani auto treba da bude prevozno sredstvo za 4-oro članu porodicu sa dvoje tinejdžera, 70% puta i vremena vožen u gradu a ostatak van grada. Izabran je SUV segment automobila zbog višeg klirensa, bolje preglednosti i bolje sposobnosti da se izbori sa snegom na skijalištima, blatom na selu i šumskim putevima na planinama. I sa ivičnjacima po gradu a da je dovoljno mali da ne postoji hronični problem sa parkingom u gradu.

Pogledani su i testirani sledeći automobili za izbor najbolji SUV za porodicu u nižoj cenovnoj klasi – svi su negde oko 20.000 eura izuzev Honde CR-V koja je skuplja:

Nissan Qashqai

Kia Sportage

Hyundai Tuson

Ford Kuga

Honda HRV

i pored C4 kao baze za uporedjivanje kontrolni model iz klase iznad nam je bio Citroen C4 Picasso.

Uporedjivali smo dimenzije, potrošnju, snagu, težinu, veličinu gepeka i cenu za osnovne modele sa benzinskim motorom. U svakom slučaju svima preporučujemo da lično pogledaju auto i da ga provozaju i testiraju, i to nekoliko različitih modela, jer vam vožnja pokaže osobine nekog vozila, da li vam je preglednost dobra, da li su sedišta za vas, kako vuče, da li je to ono što vam treba. Šta smo zaključili o SUV modelima koje smo gledali i koji je najbolji SUV za porodicu po nama.

Najbolji SUV u Evropi. Po testovima stranih stručnjaka i ocene vozača najbolji SUV u Evropi u celoj klasi vozila je Volvo XC 60 i ko ima novca, treba da ga kupi. To je najprodavaniji SUV u Evropi. Medjutim, njegova cena u odnosu na ove modele koje razmatramo je 70-80% viša. S druge strane, ako se gleda odnos cene i kvaliteta najbolji SUV po ocenama magazina je Mazda CX 5 ali je i njena cena u startu je 20% skuplja od ovde navedenih modela. Najcenjeniji je u višem segmentu Range Rover ako želite i terensko vozilo da imate a kultni status ima Subaru zbog svojih perfomansi i kvaliteta. Najekonomičnija SUV vozila po pristupačnoj ceni pravi Suzuki i on je price fighter a tik do njega je Dacia Duster. Najbolji proizvodjači za SUV vozila su japanci i nemci, imaju najbolju tehnologiju i iskustvo kako da naprave i malo i veliko terensko vozilo, iako je američki Jeep sinonim za terenca.

NISSAN QASHQAI

Najmanji od svih malih SUV vozila, Nissan Qashqai je na nas ostavio najbolji utisak i prvi bi bio izbor za kupovinu. Zabavan je u vožnji, tih i siguran, ogibljenje mu je meko, ima najbolju ekonomiju potrošnje i eksploatacije posebno ako ga vozite većinom po gradu, cena mu kao polovnom vozilu ne pada dramatično, ima mnoštvo sofisticirane i napredne opreme, unutra izgleda za klasu bolje od svih konkurenata i imate osećaj da vozite dosta skuplje vozilo, pouzdan je i ima najviši klirens. Po nama Nissan Qashqai je najbolji SUV za porodicu uz jedno ograničenje – nije za porodicu visokih.

NISSAN QASHQAI je najbolji porodični SUV

Nissan Qashqai je naš prvi izbor

Mane su mu: diskretan i neprimetan spoljni izgled, malo prostora na zadnjoj klupi, relativno nizak za visoke ljude, slabo pregledan pozadi (ali zato ima sijaset kamera) i manji gepek. Porodica koja ima puno kofera, neće biti srećna sa gepekom od 430 litara. Takodje, ako sede pozadi visoki ljudi, neće im biti udobno. Postoji samo jedan servis i to u Beogradu (sreća pa se ne kvari). Finansiranje putem kredita nije atraktivno. Garancija kraća od konkurencije.

Qashqai je ime jednog plemena u Iranu po kome je dobio ime. U samom Japanu taj naziv ima loše značenje pa se tamo prodaje pod drugačijim imenom. Pravi se u Britaniji i najprodavaniji je crossover u Evropi, prodat je u preko 2 miliona primeraka u zadnjih 6 godina od kada se proizvodi.

KIA SPORTAGE

Vrlo dopadljiv i sexy SUV koji je vrlo popularan kod nas i dobro se prodaje. Deli prvo mesto sa Qashqaiem po našoj oceni i privlači svojim balansom prostora, kvaliteta i izgleda. Kia Sportage je u svemu vrlo dobra ali ni u čemu izvrsna, ali je ipak sveukupan zbir odličan. Ima više prostora pozadi i malo veći gepek od Qashqaia ali ne baš velik kao Tucson ili Kuga. Spolja deluje sjajno, izgleda lepo i unutra, svedena i jednostavna sa boljim materijalima nego prethodna generacija. Kia daje dugačku garanciju, korektni su uslovi finansiranja kupovine. Servisa ima po zemlji ali je redovan servis za nju relativno skup, ekonomija vožnje joj je u sredini klase, nema treće sedište.

Kia Sportage porodični SUV

Kia Sportage pleni svojim izgledom i korektnim perfomansama

Sve u svemu izgleda odlično i nudi korektne perfomanse uz razumnu cenu, zbog čega se i toliko prodavala. Lako se vozi po gradu iako deluje nepregledno i teško. Vrlo je pouzdana i ovaj model drži cenu kao polovno vozilo. Za mladje ljude sa malom decom odličan izbor.

Kia i Hyundai su ista firma. Ranije su bili dve odvojene grupacije ali su sada spojeni, dele istu platformu, motore, tehnologiju, dizajn centar. Imaju ideju da od Kia automobila stvore premium brend a da Hyundai bude auto za narodne mase. U tom smislu su čelnici Hyundai -Kia grupacije 2007-e godine za 50 miliona eura „kupili“ glavnog dizajnera BMW-a i njegov tim da im dizajnira autmobile i od tada imaju sve bolji i bolji izgled kola. Nemački dizajn uz koreansku tehnologiju i nisku cenu je siguran put za dobre prodajne rezultate.

HYUNDAI TUCSON

Trenutni hit u auto svetu SUV vozila je Hyundai Tucson. Pojavio se sa novim izgledom, koji liči na Mercedes i odmah postao veoma prodavan. Vozili smo ga i možemo reći sledeće: prostoran i lep automobil, pregledan, lako se vozi, ima odličan veliki gepek. Postoji servisna mreža.  Odlična garancija. Povoljni uslovi kupovine i kreditiranja.

Najbolji mali SUV 2016 Hyundai_Tucson

Hyundai Tucson je postao bestseller u segmentu malih SUV vozila

Mane su mu: koliko atraktivno izgleda spolja iznutra nije tako senzacionalan – tabla izgleda malo plastično, kad ga vozite osećate se kao da vozite autobus, dizel motor se resko čuje, ekonomija potrošnje mu je viša od proseka, proći će mu slava i izgled za dve godine i kao polovno vozilo će biti sa nižom cenom, ima skupo održavanje.

Hyundai Tucon je zamena za Hyundai ix 35 i nosi naziv modela koji je postojao početkom milenijuma i koji je zbog neuspeha zamenjen modelom ix35. Stari Tucson je bio nezgrapan manji džip sa slabom vučom, motorima koji troše i jeftinom unutrašnjom izradom. Model Hyundai ix35 je bio veliki iskorak napred a sadašnji Tucson je iskorak dalje, duži i niži od prethodnika ali sa još boljom završnom obradom.

FORD KUGA

Ford zna da pravi automobile za prosečnog korisnika i to radi više od 100 godina veoma uspešno. Model Kuga je racionalno i razumno koncipiran SUV u pravom smislu reči. Umeren dizajn, vrlo prostran i pregledan, što se toga tiče je najkomforniji za vožnju od svih modela, ima moderan motor, lak i zabavan je za vožnju, osrednjih perfomansi. Ni u čemu istaknut ali u svemu korektan, takva su vam sva Ford vozila. Tu je i korektna servisna mreža. Za male biznismene ili manje menadžere sa velikom porodicom Ford Kuga je najracionalniji izbor i najbolji SUV za porodicu i delom za posao.

ford-kuga idealan porodični SUV

Ford Kuga je u svemu dobar i ni u čemu izuzetan SUV

Mane su mu: unutrašnjost je dosta plastična i nekako agresivnog svemirskog dizajna, kao polovno vozilo neće biti na ceni, i u njemu nećete imati osećaj važnosti, kome to znači. Takodje, jedna stvar koja nas ozbiljno odbija je naziv Kuga – naziv za smrtonosnu bolest. Pa ipak, ko se odluči za nju sačekajte prodajnu akciju koju Ford ima s vremena na vreme da kupite Kugu po dobroj ceni.

It is just a Ford – u prevodu To je samo Ford, stara je fraza u anglosaksonskom svetu medju vozačima kada se pomene Ford. Označava da je to konvencionalan i korektan auto ali ništa više od toga. I tako skoro 100 godina Ford pravi predvidljive i obične automobile koji su u svemu korektni ali ni po čemu izuzetni.

HONDA CRV ili HRV

Hondin SUV model CRV je po ceni i gabaritima klasa iznad prethodno navedenih Crossovera, no u tabeli sam ga naveo za uporedjivanje. Vrlo popularan SUV kod nas, ko ima malo više para i želi veći auto svakako da će ovaj model biti razmatran, jer je Honda pouzdana i isplativa kupovina. Sam CRV nije nešto sofisticiranog izgleda, malo je neudoban za vožnju (skače po rupama) ali je prostran i korektno uradjen automobil. Ko voli Hondinu pouzdanost i svedenost, voleće i CRV-a, ko voli malo više rafinmana, gledaće neke druge modele.

Honda-CR-V-kompaktni SUV

Honda CR-V je već srednja klasa SUV vozila

Sad, postoji i Honda HRV, koji oni deklarišu kao crossover, jer je manjih dimenzija od svih ostalih u kategoriji. Medjutim, kada gledamo samo podatke na papiru to je idealan auto i mali SUV. Mali je po gabaritima što je idealno za gradsku vožnju ali zato ima veliki gepek duga putovanja i zaista puno prostora unutra na zadnjoj klupi za sedenje, isprobali smo ga, uz to ima visok klirens od 17 cm. To je Hondin auto, znači pouzdan i štedljiv. Sve perfomanse su savršene, ali …. taj auto uopšte nema privlačnu harizmu. Jednostavno ne ostavlja utisak, posebno mu je instrument tabla nekako demode. Ovakav neće imati budućnost iako je na papiru idealan SUV.

Honda hrv

Honda HRV je izmedju SUV-a i klasičnog auta

Razmatrali smo mi i druge modele drugih proizvodjača: VW Tigun, Renault Capture i Kadjar, Citroen AirCross, Skoda Yeti, Toyota RAV 4, Mitsubishi Outlander. Modele u vrhu klase Audi Q5, BMW X3 i Mercedes GLC nismo ni razmatrali, jer smo se sveli na ove gore navedene, jer vas cena, potrebe i neke specifične stvari fokusiraju na neki uži izbor.

Ko ne zna da napravi SUV auto? Jedno je sigurno italijanski Fiat i francuski Renault i PSA grupacija (Peugeot i Citroen) ne znaju da naprave optimalan SUV auto, a uz njih su i američki nemci iz Opela. Mada je novi Renault Kadjar koji je napravljen na platformi Nissan Qasqai-a pomak na bolje. Amerikanci znaju da naprave SUV tipa Jeep, ali su njihovi automobili neizbalansirani. Rusi bi možda mogli sa iskustvom Lade da naprave dobar SUV ali su oni negde u raskoraku sa modernom industrijom automobila.

A sad pogledajte tabelu sa cenama, dimenzijama i perfomansama SUV modela koje smo razmatrali na linku ispod – klikni na link:

Najbolji mali SUV modeli cene dimenzije perfomanse

I izaberite sebi pravi auto.

 Zlatko Šćepanović