Poduhvat

SUNCE, ŽARKO !…

NASA objavila spektakularan video Sunca. HD snimak Sunca

 

NASA je objavila nov fascinantan video snimak Sunca koji vam kroz šest minuta prikazuje svu aktivnost Sunca iz proteklih godinu dana.

NASA HD snimak Sunca tokom jedne godine

Svaku njegovu mušicu već šest godina prate satelitom Solar dajnamik obzervatori (SDO), koji se nalazi u orbiti oko Zemlje i u svakom trenutku (osim kada je iza planeta) ima pogled usmeren prema Suncu.

Njegove kamere visoke rezolucije svakih 12 sekundi snimaju Sunce. Zahvaljujući tim fotografijama, naučnici mogu da proučavaju kompleksne detalje s površine naše zvezde, ali i da predviđaju vreme na Suncu koje može biti pogubno za komunikacijske satelite, prenose mediji.

Fizičarka NASA u ovom nas videu vodi kroz godinu ultraljubičastih snimaka i otkriva detalje plazme koja zapravo lebdi iznad površine Sunca.

1080p ili Full HD je standard prikaza slike na televiziji, koji označava rezoluciju slike po visini (vertikala) od 1080 piksela, odnosno 1080 linija koje idu po horizontali. Slovo p označava reč napredni (progresiv) (engl. progressive), u smislu naprednog skeniranja slike.

Standard 1080p se danas koristi u velikoj većini novijih plazma ili LCD TV uređaja i kod filmskih kamera. Tačnije, rezolucija je 1920×1080, što je široki filmski format od 16:9.

Video-prilog

SUNCE NA DLANU – Sunce sija i vrti se pred vašim očima (!), ne trebaju vam naočare za sunce jer je ovo, samo, video-snimak, SDO: Year 6 Ultra-HD, trajanje: 6:31 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=8MImmQvqCSg

Priredio: Velibor Mihić, pf, web riter

oOOo