KLJUČ USPEHA JE U POVERENJU

Prodavnica bez radnika postala je realnost u jednom švedskom selu. Ona radi bez prestanka, iako u njoj nema zaposlenih. Izumitelj ovakvog načina poslovanja tvrdi da je to moguće u vreme modernih tehnologija.

 

„Naraffar“ je radnja koja je uvek otvorena i nema zaposlenih ljudi. Stanovnici sela u istočnoj Švedskoj namirnice ovde kupuju pomoću aplikacije za ajfon, koja skenira proizvod i povezuje njegovu cenu sa računom kupca, a onda on na kraju meseca dobija račun za sve namirnice koje je kupio.

prva prodavnica bez radnika

„Bio sam sam kod kuće sa detetom i trebalo je da ga nahranim, a onda mi je poslednja konzerva hrane ispala i prosula se po podu. Uspaničio sam se, jer u selu nema otvorenih prodavnica tako kasno, pa sam morao da odem do većeg grada. Tada sam odlučio da u selu imamo prodavnicu koja će raditi non stop“, rekao je Robert Ilijason, vlasnik prodavnice „Naraffar“ koji je i osmislio koncept „prodavnica bez radnika“.

Ilijason je naveo da je osoblje za takvu vrstu usluge preskupo, pa je iskoristio tehnologiju da reši taj „problem“. Vrata u ovoj radnji iz bezbednosnih razloga ostaju otvorena samo osam sekundi, a cela prodavnica je obezbeđena video nadzorom. Proveravaju se kreditne kartice novih mušterija, ali je koncept zasnovan uglavnom na poverenju.

Iako je nedavno otvorena, prodavnica je već stekla popularnost u selu, a koncept koji promoviše dopada se i ljudima širom sveta.

„U drugim malim radnjama roba je mnogo skuplja. Ovde su cene kao u tržnim centrima“, tvrde zadovoljni potrošači prodavnice u švedskom selu.

Vlasnik prodavnice Robert Ilijason već razmišlja o širenju posla. Uveren je da ovakav koncept trgovanja ima perspektivu, naročito u zemljama gde je papirni novac odavno izgubio bitku sa elektronskim plaćanjem.

Kako funkcioniše ova prodavnica bez radnika i trgovanje putem mobilnog telefona pogledajte u video prilogu.

Izvor: Youtube.com/Al Jazeera Balkans