Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Pet komada odeće koje treba da perete samo jednom godišnje

DA VAM DUŽE TRAJU

Pet komada odeće koje ne treba često da perete jer se zbog toga brzo istroše.

 

Proverite kojih pet odevnih komada dovoljno je prati samo jednom u godinu dana.

pet-komada-odeće

1. Vuneni kaputi i jakne – Na kraju zimske sezone odnesite ga na hemijsko čišćenje i zatim stavite u ormar. Jedno pranje godišnje sasvim je dovoljno za vuneni kaput, i ako to činite češće, pre će se otrcati. Eventualne male mrlje tretirajte posebno sredstvima za uklanjanje, jer se zbog njih ne isplati čistiti celi kaput.

2. Kožna jakna – Baš kao i zimske vunene kapute, kožne jakne trebate odneti na hemijsko čišćenje maksimalno jednom godišnje. Ako nešto prolijete po njoj ili zaprljate s malo masnoće, to mesto lagano prebrišite dobro oceđenom vlažnom krpicom. Kožna jakna jedan je od 10 odevnih komada koji bi svaka žena trebalo da ima, a obavezno je čuvajte u prozračenom ormaru da se koža ne bi osušila.

3. Farmerke – Izvršni direktor brenda Levi’s, Čip Berg, najpoznatijeg proizvođača farmerica na svetu, prošle godine iznenadio je sve kada je priznao da svoje farmerice ne pere, nego ih jednom mesečno stavlja u zamrzivač na 24 sata. Tako čuva okolinu, a džins duže traje ako nije u kontaktu s vodom. Naravno, jednogodišnje pranje dolazi u obzir samo ako vaše farmerice nisu jako zaprljane.

4. Vuneni šešir – Za razliku od zimskih vunenih kapa, čvrsti vuneni šeširi teže upijaju prljavštinu s naše kose, pa će im jedno hemijsko čišćenje godišnje biti sasvim dovoljno. Tokom nošenja redovno ga četkajte u jednom smeru i provetravajte.

5. Patike – Naravno, to se ne odnosi na one u kojima vežbate ili trčite, jer te patike upijaju veliku količinu znoja i treba ih češće prati. Međutim, one koje nosite kada idete na kafu s prijateljicama, ili u sličnim situacijama kada su patike “samo” modni dodatak, trebate ih čistiti jednom godišnje. Stručnjaci savetuju da ih ne perete u veš mašini, nego ih sat vremena držite u vodi s malo deterdženta, a zatim četkicom za zube izribajte unutrašnjost i stavite na sušenje.

Izvor: LifeContent

Ostavite komentar

Ostavite komentar