DA VAM DUŽE TRAJU

Pet komada odeće koje ne treba često da perete jer se zbog toga brzo istroše.

 

Proverite kojih pet odevnih komada dovoljno je prati samo jednom u godinu dana.

pet-komada-odeće

1. Vuneni kaputi i jakne – Na kraju zimske sezone odnesite ga na hemijsko čišćenje i zatim stavite u ormar. Jedno pranje godišnje sasvim je dovoljno za vuneni kaput, i ako to činite češće, pre će se otrcati. Eventualne male mrlje tretirajte posebno sredstvima za uklanjanje, jer se zbog njih ne isplati čistiti celi kaput.

2. Kožna jakna – Baš kao i zimske vunene kapute, kožne jakne trebate odneti na hemijsko čišćenje maksimalno jednom godišnje. Ako nešto prolijete po njoj ili zaprljate s malo masnoće, to mesto lagano prebrišite dobro oceđenom vlažnom krpicom. Kožna jakna jedan je od 10 odevnih komada koji bi svaka žena trebalo da ima, a obavezno je čuvajte u prozračenom ormaru da se koža ne bi osušila.

3. Farmerke – Izvršni direktor brenda Levi’s, Čip Berg, najpoznatijeg proizvođača farmerica na svetu, prošle godine iznenadio je sve kada je priznao da svoje farmerice ne pere, nego ih jednom mesečno stavlja u zamrzivač na 24 sata. Tako čuva okolinu, a džins duže traje ako nije u kontaktu s vodom. Naravno, jednogodišnje pranje dolazi u obzir samo ako vaše farmerice nisu jako zaprljane.

4. Vuneni šešir – Za razliku od zimskih vunenih kapa, čvrsti vuneni šeširi teže upijaju prljavštinu s naše kose, pa će im jedno hemijsko čišćenje godišnje biti sasvim dovoljno. Tokom nošenja redovno ga četkajte u jednom smeru i provetravajte.

5. Patike – Naravno, to se ne odnosi na one u kojima vežbate ili trčite, jer te patike upijaju veliku količinu znoja i treba ih češće prati. Međutim, one koje nosite kada idete na kafu s prijateljicama, ili u sličnim situacijama kada su patike “samo” modni dodatak, trebate ih čistiti jednom godišnje. Stručnjaci savetuju da ih ne perete u veš mašini, nego ih sat vremena držite u vodi s malo deterdženta, a zatim četkicom za zube izribajte unutrašnjost i stavite na sušenje.

Izvor: LifeContent