NESANICA I BILJKE

Osim što su dekorativne, kućne biljke mogu da unaprede naš život toliko da nesanica bude samo ružna prošlost. Neke biljke su poznate zbog njihovih umirujućih i detoksikacijskih dejstava na telo, a mogu i da uspavaju pojedinca.

 

Nesanica je problem savremenog čoveka, a sledećih pet biljaka trebalo bi staviti u svoju spavaću sobu ako imate ovaj problem.

nesanica

1. Areka palma
Ova biljka pročišćava vazduh, uklanja toksine i ugljen dioksid. Uz to, vlaži vazduh, zbog čega je posebno poželjna u zimskim mesecima kada nam se zbog grejanja suši grlo, nozdrve i drugi delovi tijela, i zbog čega teško padamo u san.

2. Aloe Vera
Lekovitost ove biljke dobro je poznato mnogima, a od nje se izrađuju i najrazličitiji preparati za negu kože. Aloe Vera je netipična biljka koja tokom noći izlučuje kiseonik, pa ju je dobro držati u spavaćoj sobi. Uz to ima i pozitivna dejstva na imunitet pojedinaca, a i nesanica uz nju nestaje.

3. Fikus Bendžamin
Ovo je biljka broj 1 u svetu biljaka koje pročišćuju vazduh. Fikus Bendžamin uklanja čak 70 posto benzena, amonijaka i toluena, kao i drugih nečistoća iz vazduha koje izlučuju sintetičke materijale lošeg kvaliteta iz kućnog nameštaja. Ovaj fikus unaprediće san osoba koje borave u sobi u kojoj se nalazi, ali će i ukrasiti celi prostor.

4. Svekrvin jezik
Biljka je dobra za disajni sistem i imunitet tela. Smanjuje glavobolje i snižava krvni pritisak, a poput aloe vere neutrališe količinu ugljen dioksida u prostoriji tokom noći. Zasigurno ćete se puno bolje odmoriti s ovom biljkom u blizini spavaće sobe, a pitaće se gde je nestala dugogodišnja nesanica.

5. Nefrolepis
Ova kućna paprat bogata je esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim stvarima koji umirujuće deluju na nervni sistem. Nefrolepis vam pomaže da se nosite s posledicama stresa, a kao rezultat toga osigurava vam lakše tonjenje u san.

Izvor: Zadovoljna.hr