SUZE SU BLAGOTVORNE

Suzama se rešavamo stresa i napetosti, a takođe se uz pomoć suza oslobađamo toksina i čistimo naše oči. Plakanje nam pomaže da snizimo krvni pritisak i smirimo srčane otkucaje.

 

Žene plaču više od muškaraca, to je poznato, ali jeste li znali da nežni pol plače skoro 7 puta više od jačeg pola? Istraživanje je pokazalo da žene plaču 47 puta godišnje, a muškarci samo 7.

plakanje

Zašto se ne bismo trebali suzdržavati od suza i zašto je plakanje dobro za zdravlje otkrijte u ovom tekstu.

1. Plakanjem se rešavamo stresa i napetosti
Plakanje donosi olakšanje. I zato kada želite olakšati dušu najbolje je dobro se isplakati. Plakanjem se rešavamo stresa, napetosti i teskobe, a suze nam pomažu i da razbistrimo um. Što duže sprečavamo osećanja to je veća verovatnoća da ćemo u nekom trenutku „pući“. Jedno istraživanje pokazalo je da se 88,8 odsto ljudi oseća bolje nakon plakanja, a samo 8,4 procenata ih se osećalo gore.

2. Plakanje nas čini srećnima
Dozvolite sebi da budete tužni i da zaplačete. Time ne pokazujete slabost nego baš suprotno – da ste dovoljno jaki da se suočite i s negativnim osećanjima i to u njihovom „najsirovijem“ obliku. Osim toga, ako se ne bojite da zaplačete, to znači i da znate kako je biti srećan i da cenite i uživate u svakom trenutku smeha i sreće. Svaki put kada se slomimo, isplačemo i krenemo dalje, sami sebe iznova uverimo da smo dovoljno jaki da prebrodimo sve nedaće.

3. Plakanje uklanja toksine
Suzama se rešavamo toksina iz tela. Kada plačemo, suze isperu određenu količinu hemikalija koje se nakupe kada proživljavamo emocionalni stres.

4. Plakanje može da pročisti nos i snizi krvni pritisak
Suze prolaze kroz suzni kanal i nazalne puteve gde dolaze u kontakt s nakupljenom sluzi koja otežava disanje. Suze će vam pomoći da tu sluz lakše isdišete kroz nos. To je i objašnjenje zašto nam kada plačemo izađe toliko sluzi iz nosa. Istraživanja su pokazala da plakanje može i sniziti krvni pritisak i umiriti otkucaje srca. Ovaj učinak viđen je na ljudima koji su prošli intenzivnu terapiju tokom koje su puno plakali. Ako imate problema s visokim pritiskom možda vam pomogne i trik od 10 sekundi koji trenutno snižava visoki krvni pritisak.

5. Plakanje čisti oči
Naše očne jabučice moraju stalno biti vlažne kako bi oči štitile od prašine i prljavštine. Kada vam u oko dospe neko strano telo, automatski će vam krenuti suze kako bi pomogle oku da se reši tog neželjenog „gosta“.

Izvor: Zadovoljna.hr