MI VERUJEMO U VAS!

Video poruka krimskih Rusa koja je snimljena povodom godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije počinje u Sevastopolju, gradu na jugu poluostrva Krim, a kadrovi su snimljeni i u Beogradu pored ruševina zgrade Generalštaba i u Kosovskoj Mitrovici.

 

Grupa Krimljana predvođena plavokosom sugrađankom poručuje braći Srbima da je Kosovo njihov Krim – sveto mesto proliveno krvlju na hiljade predaka. Ovo je tekst čitave poruke koju su stanovnici Krima snimili Srbima!

poruka krimskih rusa

“Braćo, mi Rusi sa Krima, obraćamo se vama povodom godišnjice bombardovanja Jugoslavije, koje je dovelo do odvajanja Kosova. Dugo vekova smo gradili naše države, štitili naše zemlje, molili se u crkvama. Sve vreme nas ujedinjuje opšta istorija i vera. Zato su našu i vašu zemlju razdelili. Deset godina Rusija se nalazila u vremenskom vakuumu. U dvehiljaditoj godini svet je mislio da nam je ostalo nekoliko godina života. Nisu nas uvažavali i uzimali su sve što su hteli. U vlasti su bili ljudi koji su gledali na Zapad. Posle se sve izmenilo. Putin i narod su rekli: “Mi smo ovde i moraćete nas uvažavati“. Narod je izabrao Putina, jer su osetili u njemu snagu i pravdu. Petnaest godina Rusija je skupljala snagu i duh – i sada mi, Rusi sa Krima, vratili smo se kući! Krim se vratio kući!

To je bila pokretna tačka i Rusi su izabrali. Saglasili su se oko problema radi vraćanja samim sebi, radi vraćanja ka istorijskim korenima Rusije. Do Krima je bilo nezamislivo da će Rusija razmatrati ishod Hladnog rata i nametati globalna pravila.

Krim je odgovorio na pitanje: Kako delovati pod pritiskom? Boriti se za svoje, uhvatiti se zubima i ne odstupiti ni korak. Rusija je izabrala svoj put. Sada nas neće ostaviti na miru. Predlagaće nam da zamenimo slobodu za demokratiju, veru za tolerantnost, ali ćemo mi izdržati i boriti se.

Mi u Rusiji dobro vidimo kako vaša vlada gleda u pravcu NATO-a kao da vas neko sprema da se odreknete samih sebe. Mi verujemo da to nije izbor naroda, ali verujemo da ćete prestati da birate takvu vladu.

Braćo, vi isto imate svoj Krim – sveto mesto proliveno krvlju hiljadu vaših predaka. Mesto koje je stvorilo Srbe Srbima. Vas pritiskaju sa svih strana, ali zapamtite da imate Kosovo, koje će u svoje vreme postati simbol preporoda – vaš Krim! Znak vašeg povratka samima sebi. Mi verujemo u vas, braćo, i verujemo u Boga.“

https://www.youtube.com/watch?v=pNpBzZt5Nlw

Izvor: Youtube.com