U RUCI JE PRAVA MERA

Informacija o pravilnoj ishrani ima na svakom koraku, ali i pored toga, prejedanje predstavlja čest problem savremene ishrane. Nutricionisti preporučuju da se u određivanju porcija vodimo vlastitim dlanom, odnosno količinom koja stane u njega.

 

Prejedanje je greh i kako bismo se tog greha rešili, najbolji savetnik nam je naš dlan. Ne samo da nam je dlan uvek „pri ruci“, već je on i obično proporcionalan veličini pojedinca. Poređenja radi, dečje porcije bi uvek trebalo biti znatno manje od onih odraslih. Neka vam u određivanju porcija ruka bude najbolja smernica.

prejedanje

Proteini
Uz svaki obrok trebalo bi pojesti belančevina u iznosu od oko 100 grama. U slučaju mesa, to je odrezak otprilike veličine dlana (bez prstiju), iako stručnjaci preporučuju da se ne konzumira više od 500 grama crvenog mesa nedeljno. Umesto toga, preporučuje se raznolikost u vidu ribe, jaja, ali i orašastih plodova.

Bela riba poput oslića ima manje kalorija i masnoća od plave ribe, pa u obroku možemo pojesti porciju koja zauzima celi otvoreni dlan (zajedno s prstima). Ova vrste ribe ima manje omega-3 masnih kiselina, ali je zato dobar izvor selena koji je važan za imunitet. Plave ribe, poput srdela, tune ili lososa, s druge strane, treba jesti u istoj meri kao i meso.

Orašasti plodovi su odličan izbor za međuobrok, zasitni su, bogati nezasićenim masnim kiselinama, ali i poprilično kalorični. Zato je najbolje pojesti tek onu količinu koja stane u šaku. Najbolje bi bilo jesti jedan po jedan plod (a ne više njih odjednom) i tako sprečite prejedanje.

Povrće i voće
Nutricionisti tvrde da bi dnevno trebalo pojesti 5 obroka povrća i voća, a svaki od njih trebalo bi da iznosi oko 80 grama. Kad je u pitanju povrće poput brokolija, pod obrokom se smatra količina veličine stisnute šake.

Kod konzumacije zelenog lisnatog povrća poput salata, kelja i spanaća gotovo pa se ne treba ograničavati. Reč je o hranjivom povrću s visokim postotkom vode koji ima malo kalorija, a preporučuje se uz svaki obrok pojesti količinu koja stane na dva otvorena dlana.

Kod šumskih bobica poput borovnice jednostavno je odrediti željenu porciju, jer uobičajena merica ovakvog voća sadrži 250 grama odnosno 3 obroka. Preporučuje se da po obroku jedemo onoliko voća koliko možete obuhvatiti s dve spojene ruke.

Ugljeni hidrati
Za vas nema ništa slađe od tanjira vruće testenine s umakom ili pečenog krompira? Nutricionisti kažu pojedite po obroku testenine, pirinča ili krompira (u sirovom stanju) veličine stisnute šake. Iako se to čini malo, ta količina hrane iznosi oko 200 kalorija. U proseku, muškarci bi po glavnom obroku trebali dobiti oko 250 kalorija od ugljenih hidrata, a žene 50 grama manje od toga.

Masti i šećeri
Uravnotežena i zdrava ishrana ne sprečava nas u konzumaciji šećera i masti. Kada je u pitanju maslac, dnevno možemo pojesti dve do tri kašičice maslaca, što je otprilike veličina palca.

Trećinu dnevnih potreba za kalcijumom možemo zadovoljiti kroz konzumaciju 125 grama sira što bi okvirno bio komad veličine oba palca. Ljubitelji slatkog mogu pojesti red čokolade (poželjno bi bilo ona vrsta s visokim postotkom kakaa) odnosno veličina kažiprsta ili pak kolač veličine kažiprsta i srednjeg prsta.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr