„SVETI GRAL“ MEĐU VINILIMA

Acetat ploča „Bitlsa“, koja je izuzetno redak primerak jer je snimljena pre nego što je bend iz Liverpula postao slavan, biće ponuđena na aukciji u martu.

 

Ova acetat ploča je snimljena 1962. godine u muzičkoj prodavnici „HMV“ u Oksford stritu u Londonu, i veruje se da je jedini primerak.

acetat-ploča

Menadžer benda Brajan Epštajn dao ju je producentu Džordžu Martinu koji je potom radio s „Bitlsima“.

Na jednoj strani ploče, Epštajn je napisao imena pesama, oba puta pogrešno. Pesmu Hullo Little Girl (Hello Little Girl) pripisao je Džonu Lenonu i „Bitlsima“, a ‘Til There Was You (Till There was You) Polu Makartniju i „Bitlsima“.

Pesme su snimljene u podrumu Lesa Magvajera, člana liverpulske grupe „Geri end pejsmejkers“ (Gerry and the Pacemakers) koja je najpoznatija po verziji pesme You’ll Never Walk Alone, kasnije himne navijača Liverpula.

pol-ferveder

Pol Ferveder iz „Omega Auctions“ pokazuje redak primerak

Ploča iz 1962. ponuđena na aukciji je takozvana acetat ploča, odnosno aluminijumska ploča s lakiranim premazom u koji se urezuje audio zapis. Acetati su obično pravljeni u promotivne svrhe i sa svakim slušanjem se pogoršava njihov kvalitet.

Očekuje se da acetat „Bitlsa“ na 10 inča bude prodat za najmanje 10.000 funti (oko 12.700 evra) na aukciji 22. marta u mestu Vorington blizu Liverpula.

Urednik časopisa „Rare Record Price Guide“ Jan Širli rekao je za taj acetat da je „Sveti gral“ koji je pomogao Epštajnu da dovede bend do dominacije svetom.

Izvor: RTS