OD PRIRODNOG PESTICIDA DO SREDSTVA PROTIV SVRABA

Ljuska jajeta prijatelj je kože, domaćinstva i kućnih ljubimaca. Njene moći koristili su naši preci i to s razlogom.

Neverovatne su stvari koje za našu dobrobit čine ljuske od jaja, iako toga nismo ni svesni. Sledeći put dobro razmislite pre nego što one završe u kanti za smeće, jer u čak sedam različitih namena ljuske jajeta su se pokazale kao savršeni saradnici.

ljuska-jajeta

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina poput gusenica i puževa i delovaće poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim valjkom. Zatim ljusku pomešajte sa sirćetom od jabuke i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu od pola centimetra i nežno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jaja. Ljusku operite pod mlazom mlake vode osušite i koristite kao kalup za izradu, na primer, čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod pa pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće i ukloniti ih.

5. Kućni doktor

Tanka membrana unutar ljuske jajeta često se u vremenima naših predaka koristila kao zaštita na posekotinama i lek kod uraslih noktiju.

6. Dodatak ishrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u rernu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu kesicu sa zatvaračem i usitnite valjkom. Zdrobljenu smesu stavite u hranu svog psa, a to će mu nadoknaditi kalcijum.

7. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta ostavite u staklenoj boci sa sirćetom od jabuke dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba, naročito onih uzrokovanih ugrizima insekata.

Izvor: cdm.me