ZLATNA, VUNENA, BISERNA, DRVENA…

Godišnjica braka je događaj koji nesumnjivo treba biti obeležen, ali ne samo zbog ljubavi koju tim činom proslavljamo. Skoro svaka godišnjica ima svoje ime, pa proverite kako se zove bračni jubilej koji trenutno obeležavate!

 

Do zlatne svadbe koja označava 50 godina zajedničkog života treba dosta vremena, ali i oni manji jubileji imaju svoje draži, posebno ako se ima u vidu da mnogi od njih imaju i sopstveni, često veoma zanimljiv naziv.

godišnjica braka

Ne sumnjamo da ste već negde, osim pomenute zlatne, čuli i za srebrnu ili dijamantsku svadbu, ali možda ne znate da se neki jubileji bračnog zaveta zovu vunena, drvena, gvozdena, pa čak i milostiva svadba! Krenimo redom!

Dan koji partneri pamte celog života jeste dan venčanja, a i taj čin ima svoje ime – naziva se ZELENA ili PAMUČNA svadba.

Ako proslavljate prvu godišnjicu braka, svom bračnom partneru slobodno čestitajte VUNENU, odnosno PAPIRNU svadbu.

Svadba posle tri godine braka naziva se KOŽNOM, posle pete DRVENOM, a posle sedam BAKARNOM.

Deset godina u braku znači da je pred vama obeležavanje RUŽE svadbe, dok je za 12 godina bračnog života predviđen naziv NIKL ili PERŠUN svadba. Petnaestogodišnjica bračne idile naziva se još i STAKLENA ili LjUBIČICA svadba, a punih dvadeset godina PORCELAN svadba.

Većini je dobro poznato da se dvadeset pet godina braka smatra SREBRNOM svadbom, a da se posle 30 godina slavi BISERNA svadba.

Kada nastupi trideset peta godišnjica braka tada je vreme za PLATNENU svadbu, a pet godina kasnije i za RUBIN svadbu.

Retki parovi dočekaju da proslave ZLATNU svadbu, odnosno 50 godina zajedničkog života, ali ima i takvih. Oni dugovečniji, a pretpostavimo i srećniji, sa 60 godina bračnog staža mogu se pohvaliti DIJAMANTSKOM svadbom, dok će oni koji su izgurali zajedno 65 godina biti “okovani” GVOZDENOM svadbom.

Muž i žena koji su na pragu stote godine ili možda prevalili trocifren broj, za sedamdeset godina braka reći će da obeležavaju MILOSTIVU svadbu. Oni još ređi, a koji su 75 godina u ljubavi, proslavljaju KRUNSKI DRAGULj svadbu.

I ovde je kraj. Osamdeset godina braka još uvek nema svoj naziv, pretpostavljamo zbog toga što toliko dug brak jednog muškarca i jedne žene još uvek nije zabeležen.