ZDRAVA JE ZA KOSU, KOŽU I LICE

U našoj tradiciji, vekovima je meso, slanina i svinjska mast, kao i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, omiljena hrana na trpezi. Sa napretkom nauke, svakodnevno se otkriva da ono što je nekada bilo poželjno i neizostavno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto.

 

Na ovom mestu nećemo se baviti raspravama koje se tiču toga da li je ova mast štetna ili ne, već svim prednostima koje svinjska mast ima za negovanje naše kose, kože i lica.

svinjska-mast-lepota

Ispostavlja se da osim da meniju, svinjska mast može da posluži i u tretmanima lepote.

Svinjska mast za kosu

Možda zvuči čudno, ali ova mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija. Ipak, što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, i to neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu i svetlu kosu.

Svinjska mast za kožu

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne mogu da prođu već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Kako mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože.

Svinjska mast za lice

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo raznoraznih krema kao što ih ima danas. Upravo u tu svrhu korišćena je mast poreklom od svinje i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.

Izvor: Vesti-online.com