PODLEŽU TRENDU

Poslanici egipatskog parlamenta uskoro bi mogli da raspravljaju o nacrtu zakona kojim bi se zabranilo pokrivanje lica ženama, odnosno da se zabrani da žene nose verski veo koji prekriva lice – nikab, na javnim mestima i državnim institucijama, uključujući škole.

 

Kako je preneo britanski „Independent” u pripremi je nacrt zakona o zabrani nošenja crnog vela na javnim mestima i to zbog, kako se pojašnjava, stava da sakrivanje lica nije u skladu sa islamom i da Kuran propisuje samo da se žene skromno oblače i pokrivaju kosu.

nikab

U ovoj državi sa većinski muslimanskim stanovništvom svakodnevne su scene da žene nose preko lica nikab, crni veo od lagane tkanine sa uskim prorezom za oči.

Jedan od zagovornika da je to pogrešno tumačenje religije jeste i poslanica Amna Noser, profesorka uporednog prava.

„Nošenje vela preko lica u stvari ima neislamske korene. To je jevrejska tradicija koja se pojavila na Arapskom poluostrvu pre islama”, izjavila je Noser za britanski list.

Univerzitet u Kairu uveo je prošlog meseca internu zabranu po kojoj medicinske sestre i lekarke ne smeju da nose ovaj deo nošnje tokom nastave u medicinskim školama, fakultetu kao i u bolnicama. Pojašnjeno je da se „njime sprečava efikasna komunikacija i da lice bez verskog obeležja zaposlenog štiti prava i interese pacijenata”.

Ovakva odluka sigurno će naići na oštru kritiku zagovornika teološke tradicije.

Ministar prosvete Moheb al Rafaji najavio je još prošle godine mogućnost da se devojčicama u školama zabrani nošenje nikaba i burke, pogotovo onima u nižim razredima, tj. onima koje nisu ušle u pubertet. A to ne bi bila novina u ovoj državi. Još 1994. godine tadašnja vlada revidirala je pravne norme i zabranila da devojčice mlađe od 12 godina u učionicama moraju da pokrivaju kosu i telo.

Međutim, samo dve godine kasnije zbog osude da je to neislamski, Vrhovni sud je taj akt proglasio neustavnim.

Šta je hidžab a šta nikab?

Najširi pojam hidžaba (bukvalni prevod sa arapskog je zavesa) ne podrazumeva samo pokrivanje tela kod žena odećom, lica i tela, već i manire, smernost u ponašanju. Ipak, ustalilo se da se reč hidžab koristi za odevni predmet – veo, maramu kojom se pokrivaju kosa i ramena. Može da bude različitih boja i u zavisnosti od zemlje do zemlje razlikuju se modeli i načini povezivanja.Nikab je manji komad tkanine za lice, uvek crne boje i karakteriše ga uzan prorez za oči.Burka je mantil kojim žena pokriva svoje telo od glave tj. kose do peta. U pojedinim zemljama za taj komad koristi se reč abaja. Ono što je interesantno, svi komadi iako su poslednjih decenija postale meta negativnih stereotipa i izrugivanja, predmet sporenja religijskih tradicionalista i sa druge strane boraca za ženska prava, sve više postaju deo modne industrije. Ugledna imena iz sveta mode: italijanski brend „Dolče i Gabana”, „Barberi” , „Uniklo” i mnogi drugi upravo u svoje široke palete proizvoda uvrstili su ove modne komade, vrhunski dizajnirane i skupe.

Izvor: Politika.rs

Priredio: Velibor Mihić, web riter