DOBAR SAN U ETAPAMA

Događaje koje preživljavamo tokom spavanja mogu da se sastoje iz više faza. Leonardo da Vinči je višefazni san razvio kao metodu spavanja, jer mu je nedostajalo vreme za stvaranje. Želeo je da iskoristi maksimalno vreme za rad, a da spava što manje.

 

Njegov plan je podrazumevao da normalan period noćnog odmora “razbije” na nekoliko delova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana.

višefazni san

Tako je da Vinči spavao 15 minuta na svaka četiri sata. Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan.

Da Vinči je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života i da se nikad nije osetio umornim. Vreme koje je uštedeo na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad.

San je vrlo dragocen za naš um i telo, a samo jedna neprospavana noć ne može se nadoknaditi. Poznato je da najproduktivnije vreme za rad i kreativnost prati period sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vreme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posledica ovakvog odmora.

Oni koji su godinama vežbanja i eksperimentisanja pratili Vinčijev primer napravili su neke od najefektivnijih varijacija višefaznog sna:

– Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);
– Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);
– Spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);
– Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)
– Spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

Treba imati na umu da je svačije telo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti povoljni za svakoga. Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom periodu kada imate puno posla, a ne stalno. Stručnjaci upozoravaju da ako planirate da pređete na ovakav raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posledične efekte.

Izvor: Lepotaizdravlje.com