DOĐE LI NATO, DOĆI ĆE KAO OKUPATOR

Budimljansko-nikšićki vladika Joanikije održao je u Podgorici parastos žrtvama NATO bombardovanja na dan sedamnaestogodišnjice od početka agresije. Tom prilikom vladika Joanikije održao je besedu.

 

Ovo su reči koje je na parastosu žrtvama NATO bombardovanja vladika Joanikije uputio javnosti.

vladika joanikije

Pomolismo se, časni oci, draga braćo i sestre, za nevine žrtve, za vojskovođe i vojnike, za djecu, za roditelje, majke i za odojčad, koji su postradali od zločinačke ruke u vrijeme NATO napada na našu otadžbinu. Ovdje smo pominjali imena djece i odraslih, a posebno vojnika, pripadnika Vojske Jugoslavije koji su straali od NATO bombi i od albanskih terorista u toku poslednjeg rata. A ovdje mislim da je potrebno, pošto ih prvi put ovako molitveno pominjemo, dobili smo konačno spiskove, da pročitamo još jednom njihova imena i prezimena, da se podjetimo na ove svete mučenike za otadžbinu našu.

Ovdje smo pomenuli djecu stradalu na murinskom mostu, djecu od devet do četrnaest godina Miroslava Kneževića, Oliveru Maksimović, Juliju Brudar i nedužne građane stradale na tome mostu Manojla Komatinu, Mirku Kočanović, Vukića Vuletića. Oni nijesu za nas “kolateralna šteta” nego su to nevine žrtve koje sijaju pred licem Božjim. A posebno vojnici koje su glave svoje položili suprotstavljajući se bezizgledno na uspjeh, ali časno i hrabro, i time moralno utemeljujući naše otačastvo. A to su: prva žrtva NATO bombardovanja u Crnoj Gori, u Danilovgradu Saša Stajić, i vojnici i oficiri Dragan Bjelanović, Saša Filipović, Milomir Krvavac, Božo Džuver, Marinko Kandić, Marko Ralević, Ranko Lazarević, Goran Mirjačić, Njegomir Mara, Aćim Tadić, Đorđije Cimbaljević, Zlatko Mujović, Dejan Petrić, Simo Popović, Danilo Vojvodić, Predrag Leovac, Miroslav Božović, Ljubodrag Belojica, Marko Avramović, Slavko Đurović, Miorag Guberinić, Zvonimir Tomović, Jovan Otašević, Radule Šćekić, Petar Komnenović, Vukoman Tešović, Milan Kontić, Božidarka Marković, Srđan Lakićević, Branislav Madžgalj, Novo Trifunović, Željko Bošković, Ranko Vuković, Žarko Nikić, Darko Mašković, Milorad Jelić, Aleksandar Perović, Zoran Fatić, Veselin Jovović, Branko Čupić, Mihailo Vidaković, Ljubiša Jokić, Radovan Vujadinović, Vitomir Popović i Đurko Bojović.

Imamo ovdje i dvojicu pripadnika Vojske Jugoslavije muslimanske i katoličke vjere, ali njihova imena ovdje ne mogu da pomenem dokle ne dobijem saglasnost od njihovih porodica.

Kroz imena i prezimena ovdje pomenutih nevinih žrtava sa murinskog mosta, izginulih vojnika – branitelja naše otadžbine zastupljena je cijela Crna Gora, o Herceg Novog do Čakora. Oni su sačuvali čast i obraz Crne Gore vojujući protiv sile NATO pakta, kad je ta zločinačka armada, uz pomoć albanskih terorista razbijala i rasparčavala našu otadžbinu. Naša je časna dužnost da ih se uvijek molitveno i sa velikim poštovanjem sjećamo. Treba da ih se sjete i vlasti Crne Gore, jer ovi izginuli mladići nijesu bili Vijetnamci nego Crnogorci.

protest protiv NATO u Podgorici

Protest protiv NATO održan u Podgorici

Nažalost, naše vlasti radi usiljene NATO propagande, potiskuju u zaborav junake ove zemlje, koji svoje glave položiše za otadžbinu. Nijesu im do sada nijedno spomen-obilježje podigli, niti njihova imena pomenuli. Ali su zato, protiv narodne volje, priznali kao državu nezakonitu natovsku tvorevinu na Kosovu i Metohiji i time zadali Srbiji duboku ranu, a Crnoj Gori nanijeli debelu sramotu koja pada na sve nas, na cijelo duhovno potomstvo Njegoševo.

I to im ne bi dosta. Opet protiv narodne volje, dadoše svoj glas da se svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji predaju onima koji su ih palili i razarali, onima koji su srpska groblja razarali i skrnavili. Time još jednom poniziše i ljuto ucvijeliše svoj narod koji je do dana današnjeg ostao vjeran, odan i zavjetan svesrpskim i svepravoslavnim svetinjama Kosova i Metohije.

Prema nakaznom projektu priključenja Crne Gore NATO paktu, njoj je namijenjena sramna uloga da bude krpa za brisanje krvavih tragova NATO pakta i albanskih terorista, da stane na stranu ruskih neprijatelja, da umjesto bratske i jednovjerne postane antisrpska i antiruska država.

Kao ponosit i gostopriman narod mi kažemo: dobro su nam došli diplomate i državnici svih zemalja Istoka i Zapada, ali nije dobro došla osiljena nadstruktura vojne moći zvane NATO pakt, koja gazi zemlje i narode a nas je u crno zavila za dugo vremena. Nije dobro došao NATO pakt u Crnu Goru. A ako dođe, doći će kao okupator, kao zločinac na mjesto zločina.

Podsjećamo da naš narod ima izreku: Ko me lane bio, ni ove godine mi nije mio. Časni i hrabri narode Crne Gore – ne zaboravljaj. Poslušaj amanet Svetog Petra Cetinjskog. Ne protiv Rusije! Ne u NATO pakt! Nikad i za nikad!

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska