PORUKE KOJE UBIJAJU

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem među današnjom omladinom čemu svedoči još jedna u nizu priča koja se završila tragično. Marina Stefanović je majka tinejdžerke Anđele Todorović (14) koja je svoj život okončala skočivši sa nezavršenog hotela „Zvezda 2“ u Vrnjačkoj Banji.

 

“Na osnovu poruka iz njenog mobilnog telefona i po izjavama dece, vidi se da su Anđelu drugarice i drugovi bojkotovali ignorisanjem i verbalnim napadima. Govorili su joj da je bolje da se ubije nego da dozvoli da se raširi priča o nekakvoj fantomskoj fotografiji“, tužnu ispovest počinje majka Marina, čime objašnjava suštinu nečega strašnog kao što je vršnjačko nasilje.

vršnjačko-nasilje

Vršnjačko nasilje: Anđelu Todorović (14) ubile su poruke njenih drugova i drugarica

Prema njenim rečima, iz poslednjih poruka nađenih u Anđelinom telefonu vidi se koga ćerka krivi za sve, da joj više ništa nije važno, a na kraju za sebe kaže da je „našla rešenje“. Marina navodi da su u poslednjim porukama drugovi naglasili da ne žele s njom da idu na malu maturu.

”Početkom školske godine razbila je mobilni telefon. Tada sam odlučila da s njom odem kod školskog psihologa. Od njega sam saznala da mu je ispričala da je drugarice mrze. Tada je s njom poradio na Anđelinom samopouzdanju i lepo je to prihvatila“, priseća se Marina Stefanović.

U tom traganju za istinom, majka kaže da je progovorila o smrti ćerke zbog odnosa koji prema samoubistvu imaju u Vrnjačkoj Banji, ali i zbog Anđelinih dojučerašnjih drugova, drugarica, nastavnica i roditelja dece.

”Samo dvadesetak dana nakon Anđeline smrti i pored nedvosmislenih činjenica da je moja ćerka žrtva maltretiranja dece u osnovnoj školi “Popinski borci”, proslavljeno je matursko veče i to bez ikakve griže savesti direktora škole, nastavnika, psihologa, roditelja. To je kap koja je prelila prepunu čašu žuči“, ogorčeno priča Marina.

Direktorka škole koju je Anđela pohađala kazala je da nije upoznata sa bilo kakvom vrstom zlostavljanja i pored Anđeline prijave školskom psihologu.

Imajući na umu da su tinejdžerske godine (od 13 do 19) kada su deca emocionalno najosetljivija, vršnjačko nasilje predstavlja ozbiljan narastujući problem savremene omladine o kojem ste već mogli da čitate u našem magazinu.

Opasna je svaka situacija u kojoj deca orkestrirano napadaju jednu metu, vređajući i ponižavajući je SMS porukama i porukama na društvenim mrežama. Svaku od njih treba ozbiljno shvatiti dok ne bude prekasno, jer fatalan ishod ovakvog tretiranja dece očigledno više nije tako redak.

Autorka teksta je Sanja Putić, predsednica Udruženja građana Vesela kornjača „TARTARUGA“