TEŽA OD 30 TONA, MOŽDA NAJVEĆA U EVROPI

Može zvučati kao nastavak naučno-fantastičnog filma, ali arheolog kojeg zovu bosanski Indijana Džons (jer se oblači kao on) otkrio je ogromnu kamenu loptu za koju veruje da dokazuje postojanje izgubljene civilizacije!

 

Bosanski Indijana Džons, pravim imenom dr Sem Osmanagić otkrio je kamen u šumi Podunavlje sredinom marta i veruje da to može biti najveća kamena lopta na svetu. Do sada je otkriveno manje od polovine lopte, ali Osmanagić procenjuje da bi ukupan obim mogao iznositi između 1,2 i 1,5 metara.

bosanski indijana džons

Sa vrlo visokim sadržajem gvožđa, prvi testovi ukazuju da bi ogromna lopta mogla biti teža od 30 tona, što bi je činilo najvećom kamenom loptom pronađenom u Evropi.

Ako se ispostavi da je čak i teža, mogla bi da prevaziđe slična otkrića u Kostariki (za koju se veruje da ju je čovek napravio) i u Meksiku (za koje se smatra da je nastala prirodnim putem) i da se proglasi najvećom kamenom loptom na svetu.

Osmanagić kaže da ovo otkriće može da dokaže da su jugoistočnu Evropu naseljavale napredne civilizacije iz „daleke prošlosti“, koje su primenjivale „visoku tehnologiju“.

arheolog

Da li će otkriće kamene lopte potvrditi postojanje izgubljene civilizacije?!

Osmanagić je ranije tvrdio da se u brdima centralne Bosne i Hercegovine zapravo nalaze drevne piramide i tuneli ispod zemlje. Međutim, Osmanagićeve tvrdnje o kamenoj lopti se osporavaju drugi arheolozi koji imaju drugačije objašnjenje za nastanak velikog kamena.

Mendi Edvards sa Škole za proučavanje zemlje, atmosfere i životne sredine Mančesterskog univerziteta ističe da je stena verovatno rezultat prirodnog procesa, odnosno da je nastala taloženjem prirodnog mineralnog cementa u prostor između sedimenata zrna.

„Postoji verovatnoća da kamena lopta potiče iz srednjovekovnog, bronzanog ili rimskog doba“, rekao je Entoni Harding, predsednik Evropske asocijacije arheologa.

„Ali spekulacije da bi moglo da se radi o strukturi staroj 12.000 godina je potpuna fantazija i svakom sa osnovnim znanjem arheologije i istorije trebalo bi da to bude jasno.“

S obzirom da su stručnjaci neusaglašeni, dozvolićemo da vreme bude sudija i pokaže ko je u pravu.

https://www.youtube.com/watch?v=IJ7nYDaYmi0

Izvor: sputniknews.com

Foto: Reuters