ODLIČAN KOD MNOGIH BOLJKI

Mada mnogi konzumiraju čaj samo kada su prehlađeni, činjenica je da je šolja čaja jako dobra po naše zdravlje. U tom smislu, čaj od kamilice dobro je piti svakodnevno, a bar 9 valjanih razloga postoje da se ovaj napitak ne propušta.

 

Među ovim razlozima su sprečavanje upala, rešavanje problema migrene, pojačavanje funkcije imunog sistema i brojni drugi.

čaj od kamilice

Smanjuje upalu
Brojne studije su pokazale da čaj od kamilice smanji upalu i čak umanji mogućnost da do nje uopšte dođe. Takođe je poznato da smanjuje otok koji je povezan sa alergijama.

Rešava problem migrene
Poznato je da kad su migrene tako jake, nismo u stanju da radimo ništa drugo, osim da ležimo u mračnoj sobi. Ako ste je nekad imali, onda znate koliko bolne mogu biti. Iako još nije razvijen tretman koji bi u potpunosti mogao da pomogne sa ovim problemom, neka istraživanja su pokazala da kamilica može da bude alternativni lek, zbog svojih sastojaka koji ciljaju na centre gde se migrena razvija.

Pojačava funkciju imunog sistema
Vekovima su ljudi koji osećaju da će se razboleti koristili čaj od kamilice kao preventivu. Istraživači su otkrili da se ispijanjem ovog čaja u organizmu razvija jedinjenje na biljnoj bazi koje je povezano sa antibakterijskim aktivnostima – na taj način se povećava funkcija imunog sistema tako da vaše telo može na prirodan način da se bori protiv infekcije.

Smiruje stomačne probleme
Iako stomačni problemi mogu biti izazvani različitim faktorima, loše varenje ima najveću ulogu. Čaj od kamilice ima sposobnost da opusti i ublaži mišićnu postavu u vašem probavnom traktu i da blokira hemikalije kojje izazivaju grčeve.

Izaziva san
Tradicionalno, čaj i eterično ulje kamilice se koriste za tretiranje nesanice zbog svog umirijućeg dejstva.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa
Dame već znaju da su menstrualni grčevi jako bolni. Dok pijete čaj od kamilice, urinarni nivo glicina se povećava. Veruje se da ova aminokiselina cilja grčeve u mišićima, pa se zato veruje da u vreme ciklusa pogađa matericu, što dovodi do smanjenja grčeva.

Pomaže kod alergija
Polenska groznica je česta alergija koja se pojavljuje najčešće u proleće, koju izazivaju polen i prašina. Ispijanje ovog čaja dokazano pomaže jer ekstrat kamilice sadrži moćne antialergijske efekte. Veruje se da se inhibira oslobađanje histamina, što je ono što sadrži problematične simptome.

Smanjuje anksioznost i napade panike
Kamilica u sebi sadrži dve hemikalije, luteolin i aligenin, pa jedna do tri šolje čaja od kamilice dnevno može da dovede do smanjenja stresa i anksioznosti.

Ubrzava zarastanje rana i opekotina
Da bi tretirali rane, možete napraviti melem pomoću ogrezlih cvetova kamilice i kokosovog ulja.

Izvor: Svetplus.com