PRAZNIK NAŠE PLANETE

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (eng. Earth Day), obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja. Namera je da ljude širom sveta podseti u kakvom stanju je priroda naše planete na kojoj žive kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mesta i kako poboljšati kvalitet životne sredine.

 

U januaru 1970. godine američki senator i ekološki aktivist Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U dobu političkog aktivizma i studentskih protesta, Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tom izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao „praznik“ postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama.

dan planete

Nezvanična zastava Dana planete Zemlje

Uz to, senator Nelson proklamira 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalan događaj. U senci Dana Zemlje, 1971. američki Kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje, službeno se obeležava od 1992. kad je, tokom Konferencije UN-a o okolini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežan program za promociju održivog razvoja.

Na predlog bolivijske Vlade, 2009, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

– Nek budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lep svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa svojim toplim i lomljivim tovarom vedrog života!“ (Sekretar Ujedinjenih nacija, U Tant, 21. mart 1971)

Izvor: bs.wikipedia.org

Priredio: Velibor Mihić, veb autor