NEMA DOKAZA IZ BIVŠEG „JUGOTONA“

Branimir Džoni Štulić demantuje „Kroacija rekords“ da su vlasnici „Azrinih“ snimaka. „Zašto ne pokažu ugovor kojim se to potvrđuje?“, pita popularni kantautor.

 

„Ja sam „Azra“, jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete iz hrvatsko-srpskog braka), dakle, „Azra“ nije hrvatski bend, kao što ni „levis“ farmerke nisu iz Varaždina, mada su ih proizvodili osamdesetih“, rekao je Branimir Džoni Štulić za „Tris“, reagujući na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg „Jugotona“ a sada „Kroacija rekordsa“, da je ova diskografska kuća vlasnik snimaka „Azre“.

džoni štulić

Štulić demantuje da je dobio bilo kakav novac od Škarice i navodi da „Jugoton“ krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali kako je potpisao samo pravo na korišćenje na šest meseci a nije prodao vlasnička prava.

„Meni ne treba objašnjavati razliku između pitanja vlasništva nad fonogramima i autorskih prava“, tvrdi Štulić i dodaje: „U papirima koje sam potpisivao na šest meseci nigde nema da su masteri „Jugotonovo“ vlasništvo, niti je „Jugoton“ ikad išta kupio od mene. Oni su plaćali sami sebi kako bi imali pravo eksploatacije na šest meseci, a pravo na korišćenje nije vlasničko pravo. Ako iz „Kroacija rekordsa“ kažu da su imali ugovor sa mnom (prošlo vreme), koji potvrđuje da su vlasnici originalnih snimaka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga u suprotnom pokazali.“

Legendarni jugoslovenski muzičar ističe da iz „Jugotona“, odnosno „Kroacija rekordsa“, nikada nisu pokazali nijedan valjani papir kojim bi potkrepili svoje tvrdnje da su vlasnici njegovog materijala, da imaju pravo izdavanja svih ovih godina, kao i da je kopirajt njihov.

„Kroacija rekords“ krije autorske ugovore (i podmeće neke od izvođačkih), a u Hrvatskoj se do suda ne može“, kaže Džoni.

„Suđenje je načelno moguće kada su u pitanju članovi istog kluba (kao MOL i INA), a u ovom slučaju to nije tako. Jer ako posle pet godina ističu izvođačka prava, zašto Lajneru i Hrnjaku opet plaćaju? Meni nikad ništa nije bilo plaćeno. Sve sam svojim sredstvima plaćao. Nisu povukli ni javno izrečene tvrdnje da nemaju moju adresu i upravo zato su čudovišno i proglasili moje vlasništvo državnim. To je neopisiva bagra i ne svete se samo meni, nego truju sve oko sebe. To je čisto zlo i s njim nema mirenja. Zato, neka me skinu sa svojih službenih stranica i „vikipedija“, imaju dovoljno svog poganog stada!“, navodi revoltirani muzičar.

Izvor: Novosti.rs