SVI PROCESI KOJI DOVODE DO SMRTI

Šest sati gladovanja organizmu ne čini ništa loše. Posle toga, glad ima ozbiljan uticaj na zdravlje, jer dolazi do poremećaja u metaboličkim procesima. Šta se sve dešava sa organizmom kada odluči da potpuno prestane sa uzimanjem hrane otkriva nam do detalja jedan interesantni video.

 

U prvih šest sati sve normalno funkcioniše i ne obazire se na glad. Vaše telo počinje da razlaže glikogen kao zalihe „energije“ na glukozu, koju ćelije koriste kao gorivo. Oko 25 odsto energije dobijene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca.

glad

Međutim, posle šest sati gladovanja ovaj proces se obustavlja, jer se zalihe glikogena prazne. U ovoj fazi, telo ulazi u proces ketoze, jer mora da razlaže mast kako bi došlo do energije. Masnoće se razlažu na masne kiseline koje mozak ne može da iskoristi direktno, pa signalizira telu da ih dalje razloži na ketone. Samo 75 odsto energije potrebne za rad mozga može da potiče od ketona, što znači da bez glukoze imate slabije kognitivne funkcije.

Posle tri puna dana gladovanja nećete se osećati samo umorno i bezvoljno, nego će mozak početi da razlaže i mišiće u vašem telu koje ćete veoma lako izgubiti. Proteini se razlažu na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu.

Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer telo pokušava da štedi energiju. Takođe, smanjuje se gustina kostiju i gubi se seksualna želja, što se dešava ne samo ženama već i muškarcima.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride kontrolišu i smanjuju apetit – klikni na sliku i naruči

Posle nedelje ili dve gladovanja, imuni sistem je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala da mnogi umru zbog bolesti. U suprotnom, telo nastavlja da troši samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe obolele od anoreksije.

Glad može da dovede do smrti već do treće nedelje neuzimanja hrane, a najviše do 70 dana, što je ostalo zabeleženo tokom štrajka glađu deset irskih republikanaca 1981. godine.

Zanimljivi video objašnjava kroz šta sve prolazi organizam u slučaju gladovanja.

Izvor: Youtube.com