DRAGULJI KOJI ZNAČE ZDRAVLJE

Gođi bobice uzgajaju se u Aziji već 600 godina. Kroz istoriju su bile poznate i kao „crveni dijamanti“ zbog neverovatnih zdravstvenih koristi kojima obiluju. Ove bobice se danas ubrajaju u „super voće“ koje smanjuje stres, pomaže u redukciji telesne težine, obnavlja um i slabi uticaj mnogih bolesti. I ne samo to!

 

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacionih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtiveka. Zapad ih je otkrio poslednjih desetak godina i vrlo brzo ih svrstao u supernamirnice. Zašto?

gođi bobice

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) u prevodu znači antioksidativni kapacitet i predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Gođi se zbog svojih svojstava nalazi ubedljivo na prvom mestu lestvice kojom se mere antioksidativna svojstva sa neverovatnih 25.300 jedinica u 100 grama bobica! Poređenja radi, u sto grama šljiva nalazi se svega 5.700 ORAC jedinica.

One su bogat izvor vitamina A , C , B1 , B2, B6 i E; sadrže minerale kao što su kalcijum , kalijum , selen i cink, a takođe imaju i mnogo aminokiselina, proteina i vlakana.

gođi bobice suve

U prodavnicama se prodaju ovakve: Sušene gođi bobice

Gođi bobice imaju više nego duplo antioksidanata od brusnice i čak pet puta više od borovnice ili kupine. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se u prodavnicama najčešće kupuju sušene. Sok napravljen od ovih bobica čini da obnovite svoje vitalne ćelije i usporite proces starenja.

U samo trideset grama gođi bobica stane oko 15 odsto preporučene dnevne doze gvožđa i oko polovine dnevnih potreba za vitaminom A i vitaminom C.

Bilo da volite čaj, sok ili sušeno voće, gođi bobice se lako prilagođavaju svakom, pa i najizbirljivijem konzumentu. Njihov ukus predstavlja ravnotežu slatkog i kiselog, sa prijatnim teksturom koja se žvaće.

Zbog svega navedenog, gođi bobice se koriste jer jačaju imuni sistem, poboljšavaju vid i cirkulaciju, opuštaju krvne sudove i dobro deluju na povišen krvni pritisak, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, mokraćni sistem i potenciju, mogu da ublaže nuspojave hemoterapije i radioterapije, pomažu kod bolova u leđima i kod šećerne bolesti.

Izvor: Livestrong.com/godji.org