TRIK KOJI PRODAJE

Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani „Hilandarski kolač“ ili nekada nazvan i Hilandarski kvasac. Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, neophodno je bilo da se manastir Hilandar oglasi po tom pitanju.

 

Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom „Amiški kolač prijateljstva“, a 1999. godine pod imenom „Ostroški hleb ljubavi“. Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom „Hleb prijateljstva iz Hilandara“. U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. „Hilandarski kolač“.

hilandarski kolač

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji. Dakle, ne postoji nikakav Hilandarski kvasac. Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka. Nikada se u spravljanju hleba u Hilandaru ne koriste mleko i jaja.

Osim što se radi o prevari naroda kada je u pitanju „Hilandarski kolač“, veoma zabrinjava i sam proces spravljanja tog kolača, koji predstavlja čitav ritual. Koliko smo obavešteni, sam proces spravljanja tog kolača traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem tog „mrsnog“ kolača u vreme Crkvom ustanovljenih postova, narušava post!

Verovanje da spravljanje ovog „Hilandarskog kolača“ i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica. Naziv „Hilandarski kvasac“ ili „Hilandarski kolač“ nema nikakve veze sa manastirom Hilandar, niti to potiče iz manastira Hilandara.

Molimo pravoslavne hrišćane da ne primaju „Hilandarski kvasac“ i da ne prave tzv. „Hilandarski kolač“ i da tako spreče širenje zloupotrebe naše velike svetinje Manastira Hilandara.

Autor: Jerođakon Dositej Hilandarac

Izvor: Hilandar.org