PREPORUKA ŽENAMA JE ČAŠA PIVA DNEVNO

Postoji  mnogo razloga da se ne konzumira alkohol, ali ipak ima i onih koji su u korist činjenici da se čaša piva popije s vremena na vreme. Hmelj iz piva bogat je flavonoidima, koji pomažu ženama u postmenopauzi da hormonalni status drže uravnoteženim.

 

Dok konzumiranje previše alkohola tokom dužeg vremenskog perioda može da pogorša cirozu jetre, poneko hladno pivo povremeno može da obezbedi bolje zdravstveno stanje, posebno kada je reč o sprečavanju osteoporoze i preloma kuka kod starijih žena.

hmelj iz piva

Nova naučna studija utvrdila je da pivo može da deluje kao prirodna hormonska supstituciona terapija za žene u postmenopauzi, pritom smanjujući rizik održavanja niskim nivoa minerala u kostima i da se spreči prelom kostiju tokom starenja.

Studija je ispitala 200.000 žena u postmenopauzi sa različitim stepenima konzumiranja alkohola tokom dve godine, sa periodom praćenja od 12 meseci. Dva faktora koji povećavaju rizik kod osteoporoze su pušenje i upotreba kortizona, dok su dva faktora koji smanjuju rizik – vežbanje i umereno konzumiranje piva. Prema ovoj studiji, čaša piva dnevno pomaže u sprečavanju preloma kostiju kuka koji se četiri puta češće javlja kod žena u postmenopauzi.

Zdravi sastojak u pivu je hmelj. Ova biljka je bogata flavonoidima, a upravo te supstance u hmelju uravnotežavaju hormone žene. Ovo je posebno značajno onda kada hormoni kod žene najviše variraju. Ipak, kada endokrini sistem žene optimalno funkcioniše, onda ona i efikasnije koristi hranljive materije.

Flavonoidi koji se nalaze u cvetu hmelja deluju kao prirodni balanseri hormona kod žene i pomažu da se smanje simptomi menopauze, uključujući dobro poznate napade vrućine (valunge) i menjanja raspoloženja.

Prema jednoj drugoj studiji koja je uključivala 12.000 starijih žena, one žene koje su stalno pile polovinu do jednog pića (bilo kog, ne samo piva) dnevno imale su dosta manje kognitivnog oštećenja, kao i mnogo manji pad u njihovoj kognitivnoj funkciji u poređenju sa ženama koje ne piju uopšte.

Međutim, i za žene koje se uzdržavaju od alkohola postoji rešenje. Cvet hmelja ne nalazi se isključivo i samo u pivu. Hmelj se može nabaviti sirov, a takođe se sreće i u čajevima od ove biljne vrste.

Izvor: Naturalnews.com